candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 22 decembrie, 2022

În perioada 02-08 decembrie 2022, cinci elevi și trei profesori de la Școala Gimnazială Crușeț, județul Gorj au participat la o mobilitate ERASMUS în Grecia, orașul Drama, în cadrul unui parteneriat strategic interșcolar.

Proiectul ”Common Heritage from Tradition to Future” reunește elevi și profesori de la școlile Adnan Menderes Ortaokulu Turcia, Third Primary School ”Bratya Miladinovi” Bulgaria, Osnovna Skola Bijaci Croația, 7th Primary School of Drama Grecia și Școala Gimnazială Crușeț, România.

Scopul principal îl constituie promovarea și valorificarea patrimoniului cultural comun, înscrins în UNESCO, precum și atragerea noilor generații către cultură. Se are în vedere elaborarea de materiale și adaptarea lor la curriculum pentru a asigura viabilitatea patrimoniului cultural imaterial, transformarea elementelor de patrimoniu în conținut digital pentru formarea generațiilor mai tinere, facilitarea transferului acestora către noile generații, precum și menținerea în viață a moștenirii culturale prin proiectarea produselor turistice. Prin activitățile propuse spre derulare, proiectul conduce la folosirea de instruiri și practici interdisciplinare formale/ informale ce relevă contribuția patrimoniului cultural la integritatea socială, creșterea economică, educația patrimonială. Este un proiect destinat elevilor, care sunt implicați în diverse activități de informare, formare și cunoaștere, în workshop-uri și ateliere tematice.

Mobilitatea în Grecia a constat în valorificarea patrimoniului cultural intangibil al Greciei, cu vizitarea obiectivelor UNESCO, cu participarea și colaborarea elevilor din țările gazdă și partenere la diferite workshop-uri.

După ceremonia de deschidere, țara gazdă a organizat o vizită la Asociația Femeilor din Drama Pontian Tradition , unde participanții s-au familiarizat cu obiceiuri specifice celebrării Sfintei Barbara, protectoarea orașului Drama. S-au organizat workshopuri care au avut ca obiectiv principal valorificarea tradiției culinare prilejuite de sărbători, valorificarea portului popular, a muzicii și dansului tradițional. Partenerii au avut ocazia să viziteze orașul vechi, să afle istoria și obiceiurile locale, să participe la manifestările stradale de celebrare a Sfintei Barbara.

Activitățile următoarelor zile au făcut posibilă cunoașterea patrimoniului local și regional. Au fost întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, ai inspectoratului regional pentru educație, reprezentanți ai altor instituții de cultură în cadrul cărora elevii și profesorii participanți la proiect au fost implicați în workshopuri tematice. Au fost derulate activități și la Școala de Muzică din orașul Drama, unde am putut asista la interpretarea unor piese muzicale tradiționale cu acompaniament tradițional. Muzica Rebentiko face parte din patrimoniul intangibil cultural al Greciei. Topicul mobilității a fost axat pe valorificarea și promovarea dietei mediteraneene, intrată în patrimoniul intangibil al UNESCO.

Elevii din cele cinci țări participante au comunicat și au colaborat foarte bine, atât în cadrul atelierelor organizate, dar și în timpul vizitelor  întreprinse.

Echipa Școlii Gimnaziale Crușeț a avut prezentare tematică despre România și Oltenia, cu valorificarea elementelor de patrimoniu cultural și cu respectarea topicului pe mobilitatea din Grecia.

Prin acest proiect se dorește pe de o parte dezvoltarea abilităților elevilor de protejare a patrimoniului, de colectare și prezentare a informațiilor în acest sens, de creativitate, de respect și de antreprenoriat, iar pe de altă parte dezvoltarea abilităților de comunicare într-o limbă străină, de interrelaționare și schimb cultural.

Ionel CILICA-DIACONU





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.