Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 14 decembrie, 2021

Săptămâna aceasta a început cu un nou protest la Târgu-Jiu organizat de Sindicatul Polițiștilor Europol la care s-au alăturat Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (LADMP). La mitingul de protest anti-guvernamental organizat, luni, 13 decembrie 2021, în fața Prefecturii Gorj, au participat câteva zeci de persoane, în semn de protest față de faptul că salariile polițiștilor nu au fost majorate în 2021 conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și nu s-a respectat Legea 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, și nici nu sunt perspective ca acestea să fie majorate în 2022, conform acestor legi.

Protestatarii acuză faptul că nu au vreo garanție în acest moment, când se lucrează la realizarea proiectului de Buget de stat al României pe anul 2022, cu privire la majorările salariale pentru anul viitor și nici nu pot avea încredere în promisiunile politicienilor de la guvernare.

Protestăm în fața a 15 prefecturi din țară, timp de trei zile: luni, marți și miercuri, pentru a solicita Guvernului și Parlamentului României să respecte legile aprobate de către aceștia, respectiv Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și Legea 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat. Din păcate, la sfârșitul fiecărui an trebuie să protestăm pentru a solicita guvernanților noștri să ne acorde drepturile aprobate în unanimitate de aceștia, prin lege. Reamintesc tuturor din clasa politică, faptul că, ani de zile, noi nu am solicitat decât acordarea celor ce ei au aprobat și nimic altceva”, a spus domnul Florin Stoica secretarul general al Polițiștilor de Penitenciare.

„Protestăm, ca și ceilalți colegi de la Penitenciar și aș fi vrut să fie mai mulți participanți pentru că singurul lucru pe care-l cerem este respectarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Am rămas singura categorie de bugetari la care nu se respectă această lege. Noi nu cerem decât respectarea legii” a spus agentul șef Becheru Aurelian de la Biroul Rutier Gorj.

„Mulți dintre noi suntem plătiți la nivelul anului 2009, când salariul minim pe economie era de 585 lei. Noi suntem plătiți la un grad inferior funcției de execuție ceea ce înseamnă că în anul 2009 salariul era, împreună cu norma de hrană la 2 200 lei maxim, iar calculând la nivelul anului 2021, înseamnă undeva în jur de 8 000 lei. Gândiți-vă cât am fost furați până acum și cât om mai fi”, a declarat agentul șef Dudău Georgian tot de la Biroul Rutier Gorj.

Reprezentanții asociațiilor din Sistemul Național de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională care au luat cuvântul s-au referit la faptul că, în ciuda demersurilor făcute de aceste asociații, noua structură guvernamentală nu are în vedere rezolvarea discriminărilor din Legea 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat. De peste un deceniu, s-au depus eforturi susținute pentru a aduce în atenția politicienilor, a celor din ministerele de resort – MApN, MAI, SRI, SIE -, și să sensibilizeze societatea civilă, cu privire la rezolvarea problemelor noastre, ale militarilor rezerviști, care să ducă la înlăturarea inechităților din  legea pensiilor militare 223/2015. Actualmente, în timp ce pensiile tuturor celorlalte categorii sociale sunt propuse „la creșteri”, sub o formă sau alta, ale noastre  nu sunt  indexate  nici măcar cu “uriașele” procente ale inflației. Nemulțumirile noastre nu sunt de azi, de ieri, nu vizează  pretenții nejustificate, ci reprezintă cerințe esențiale, necesare supraviețuirii în condițiile agravării crizelor politice, sociale, economice  și sanitare. S-au scandat lozinci la adresa clasei politice, a guvernanților, a autorităților locale.

         În cuvântul său domnul col. (rtr.) Munteanu Vasile, președintele SCMD Filiala Tg-Jiu ,a evidențiat faptul că problemele dezbătute la această demonstrație sunt la fel de pregnante atât pentru cei din MAI, cât și pentru cei din M.Ap.N. Drept dovadă este prezența noastră, a asociațiilor militare din structurile M.Ap.N., care au venit să se alăture acestei demonstrații pentru ca împreună să dăm un semnal de unitate, de forță, și că nu vom înceta manifestările de protest până când nu se vor rezolva problemele noastre. Iar semnalul de unitate trebuie să continue pentru că timpul la dispoziție este foarte scurt, guvernul de coaliție fiind în faza discuțiilor pentru conturarea noului buget, din care, din păcate ca și problematică, am fost din nou marginalizați.

La ora 14 a sosit și domnul Marcel – Petrică Iacobescu, Prefectul Județului Gorj, care a invitat la dânsul în birou o delegație de 4 persoane pentru a discuta revendicările protestatarilor (Stoica Florin, Măceșanu Marius, Munteanu Vasile și un polițist în activitate). Aceștia au prezentat pe scurt motivul protestelor, înmânându-i și documente justificative cu propuneri care să vină în sprijinul rezolvării pozitive a revendicărilor celor prezenți la demonstrație, pe care domnul prefect, ofițer M.Ap.N. în rezervă, le cunoaște foarte bine. El a promis că va face tot posibilul să-i sprijine în demersurile înaintate de ei, care sunt perfect legale.

La protestul din Piața Prefecturii au fost prezenți și câțiva jandarmi, pentru ca situația să nu escaladeze, dar au stat liniștiți la locul lor pentru că protestul a fost unul pașnic.

În cazul că nu vor fi luați în seamă, sindicaliștii vor recurge și la alte forme de protest.

GIGI BUȘE, UZPR GORJ





Un răspuns la “Protestul sindicaliștilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională în fața Prefecturii Gorj”

  1. Sper ca protestul și discuția cu domnul Prefect de Gorj să nu fie în zadar ci să aibă urmări concrete favorabile protestatarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.