O echipă a Congresului SUA, alcătuită din patru republicani și patru democrați, conduse de republicanul Vern Buchanan, participă astăzi, 15 aprilie 2025, la o întâlnire cu factorii decidenți ai României, pentru întărirea relațiilor între cele două state.

Din delegația americană fac parte următoarele persoane: Vern Buchanan – republican, statul Florida – președintele comisiei Parteneriatul pentru Democrație din Camera Reprezentanților, Dina Titus – democrată, statul Nevada, Lloyd Doggett – democrat, statul Texas, Ted Lieu – democrat, statul California, Neal Dunn – republican, statul Florida, Ilhan Omar – democrată, statul Minnesota, Anna Paulina Luna – republicană, statul Florida, Andy Ogles – republican, statul Tennessee.
Prima întâlnire a fost la Palatul Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan.
În cadrul întrevederii, au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale. Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională. Președintele a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă. Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv. De asemenea, a fost subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale. În ceea ce privește procesul electoral din 2024, Președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice. Totodată, au fost abordate teme de interes regional. Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit despre importanța consolidării securității pe Flancul Estic al NATO, ca element esențial pentru menținerea stabilității în regiune. În acest context, s-a discutat despre sprijinul oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. România rămâne un partener responsabil în cadrul comunității euroatlantice, angajat în apărarea valorilor democratice și în promovarea stabilității și securității în regiune.
După întâlnirea de la Palatul Cotroceni a delegației Congresului SUA cu președintele Ilie Bolojan, șeful delegației americane, republicanul Vern Buchanan a declarat: „Ne-am întâlnit cu președintele, o întâlnire care a ținut aproximativ o oră. Scopul nostru, suntem opt membrii ai Congresului american, democrați și republicani, suntem aici să întărim relațiile dintre România și SUA și să le ducem la un alt nivel. Sunt multe companii americane care vin aici și creează locuri de muncă bune. Suntem opt membrii ai Congresului, de obicei nu avem o delegație atât de mare, pentru că țara asta este importantă pentru noi și Uniunea Europeană și vrem să lucrăm împreună. Sunt multe lucruri pe care le vom discuta, dar vrem să ducem acest parteneriat la un alt nivel”.
Întrebat despre posibila retragere a trupelor SUA din România, Buchanan a spus că totul este revizuit acum, dar că este „optimist”. „Nu știu exact, cred că totul este reevaluat acum. Mandatul președintelui a început abia acum două luni (n. red.: Donal Trump). Suntem foarte optimiști în legătură cu relația noastră. Discutăm despre aceste probleme, ne uităm la ele și vom reveni cu detalii”, a mai spus republicanul Vern Buchanan.
Gigi Bușe