Un topor din Epoca Bronzului, datând din perioada aproximativ 3500-4000 de ani, a fost descoperit recent în pădurile din satul Lupoaia, comuna Cătunele, județul Gorj.
Această piesă rară, încadrată în Clasa Tezaur, a fost găsită de Ion Vintilescu, un localnic pasionat de detecții. După ce a găsit toporul printre alte obiecte obișnuite, Vintilescu a intuit că descoperirea este una deosebită, fapt confirmat ulterior prin cercetări online, care au dezvăluit vârsta impresionantă a artefactului.
Acesta a povestit cum a găsit toporul celt vechi de aproximativ 4.000 de ani: „După câteva semnale de conserve a apărut și acest obiect, care mi s-a părut foarte vechi, după care am ajuns acasă și am zis să verific pe internet. Spre surprinderea mea, am văzut că acest obiect ar avea peste 3500 de ani. M-am hotărât să-l aduc la muzeul din județul Gorj, să-l predau”.
„Este un topor de tip celt, aparține Clasei Tezaur și are o vechime de 3500-4000 de ani. Urmează să fie expertizat și clasat”, a declarat dr. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, subliniind importanța acestei descoperiri arheologice.
Gigi Bușe