Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 11 august, 2024

Ringo Dămureanu

Tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon din București a readus în atenția publică încă o dată sistemul de sănătate din țara noastră și deficiențele sale. Deși vorbim despre 17 decese suspecte, deocamdată nu există nicio asumare politică din partea nimănui. Lipsa asumării răspunderii celor care au condus sistemul de sănătate, lipsa interesului acestora față de pacienți și medici este cauza pentru starea în care se găsesc spitalele astăzi.

Au trecut 34 de ani de la Revoluție, timp în care în fruntea ministerului Sănătății s-au perindat 30 de politicieni, fără să luăm în calcul mandatele interimare. Sunt peste trei decenii în care sistemul nostru de sănătate, în loc să fie îmbunătățit, s-a prăbușit cu complicitatea PSD, PNL, USR și UDMR, lăsând în urmă doar suferință și oroare.
Pe lângă cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon, sistemul de sănătate are multe alte probleme. România se confruntă cu un exod uriaș de medici și suntem pe locul 1 în Uniunea Europeană la decese din cauze care pot fi prevenite și locul 2 mondial în clasamentul ratei mortalității.
Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, se poate considera „norocos”, dacă e să ne referim la durata mandatului. Este ținut în funcție de PSD din 2021, fiind printre cei mai longevivi miniștri. Un ministru care nu a făcut, însă, nimic pentru români. Ba mai mult, a venit cu un plan pentru prevenția cancerului care nu poate fi pus în aplicare și i-a taxat suplimentar pe românii bolnavi care au nevoie de concediu medical.
În tot acest timp, nu a făcut nimic pentru ca România să nu mai fie pe locul 1 în UE la decese din cauze care pot fi prevenite. Niciunul dintre cei 30 de miniștri ai Sănătății nu a venit cu un program de prevenție, de conștientizare a beneficiilor analizelor anuale.
Când vine vorba de spitale noi, Alexandru Rafila a făcut la fel ca ceilalți predecesori ai săi. În 2024, toate spitalele pe care PSD și PNL ni le-au promis sunt încă doar pe hârtie, în condițiile în care dacă nu sunt construite în următorii doi ani pierdem banii de finanțare europeană. Spitalele din România sunt la pământ, medicii fiind nevoiți să se lupte cu mâinile goale.

Acesta este și motivul pentru care România este în topul țărilor cu exod uriaș de medici. Ultimele date Eurostat arată, dacă trebuia să ne mai dovedească cineva, că suntem pe primele locuri când vine vorba de exodul medicilor. Tinerii care fac facultatea în România aleg să profeseze în alte țări. De ce ar mai sta? Decenii întregi politicienii care s-au perindat la guvernare ne-au promis o reformă a Sănătății, spitale noi și salarii decente pentru medici. Iluzii vândute mai mereu în prag de alegeri.
Alianța pentru Unirea Românilor a vrut să construiască un spital de la zero. Nu am fost lăsați. Am înființat Caravana Medicală AUR, iar într-un singur an de activitate prin țară am consultat zeci de mii de români care nu au acces la sistemul sanitar, fiind în sate uitate de autorități.
De asemenea, tot din opoziție AUR a pus 40 de mașini la dispoziția medicilor de familie din mediul rural pentru a le ușura activitatea și pentru a putea ajunge mai ușor la pacienți.
Toate aceste lucruri le-am făcut din opoziție. Într-o guvernare AUR, sănătatea va avea prioritate, iar Planul Simion cuprinde măsuri concrete pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale, dar și pentru a-i ține acasă pe medicii români.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.