În ziua de 20 iulie 2024, în aula Universității Ecologice București a avut loc Adunarea Generală de alegeri a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, întrunită statutar, în cadrul căreia delegați ai tuturor filialelor UZPR au votat președintele și structurile de conducere pentru următorii patru ani.
Reprezentanții jurnaliștilor profesioniști din România au votat ordinea de zi, au ascultat expunerile fiecăreia dintre cele cinci persoane care și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al UZPR – Petre Chichirdan, Petru Frăsilă, Dumitru Manea (Miron Manega), Petre Răcănel și Sorin Stanciu – au pus întrebări, au evaluat și au votat, prin vot deschis. Cu 178 de voturi, Sorin Stanciu a devenit președintele ales al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
De asemenea, s-au votat deschis și membrii structurilor de conducere ale Uniunii, propuși de președintele ales, care au întrunit un vot majoritar.
În discursul său de după alegere, președintele ales al UZPR a menționat încă o dată ceea ce a fost deviza sa pe tot parcursul perioadei în care a condus Uniunea în ultimii doi ani și care va fi crezul său și pe mai departe: „UZPR suntem noi, toți, egali!”.
La bilanțul făcut de către domnul președinte Sorin Stanciu, acesta a arătat că: „La trecerea celor patru ani de la ultima noastră Adunare Generală de alegeri, noi toți avem datoria de a încerca, cu maximă obiectivitate, o analiză, fie și succintă, a celor realizate, dar și a neîmplinirilor noastre. De la bun început, cred că este important de spus că a sporit tot mai mult interesul pentru apartenența la această structură reprezentativă a breslei jurnalistice din România, concretizat, mai ales în ultimii ani, prin numărul din ce în ce mai mare de adeziuni pentru primirea în UZPR, – peste 700 – ca urmare a variatei multitudini de acțiuni și evenimente naționale și internaționale organizate de către noi, foarte multe dintre acestea în marja misiunii noastre asumate de utilitate publică. Aceasta dovedește o creștere a importanței și a recunoașterii UZPR în viața culturală și socială a României”.
Referitor la neîmpliniri, acesta s-a referit în primul rând, la Statutul UZPR: „Părerile exprimate de noii membri primiți, dezbaterile avute în cadrul întâlnirilor în filialele noastre teritoriale au relevat o seamă de neîmpliniri, deficiențe și ambiguități raportate la documentele programatice după care se conduce activitatea noastră – în primul rând, Statutul UZPR – ceea ce ne-a determinat să acordăm, în ultimii doi ani – o atenție specială îmbunătățirii acestora. Prin consultarea filialelor noastre, am adus o seamă de corecturi acelor texte care reglementează calitatea de membru al Uniunii, criteriile de alegere a organismelor de conducere, întărirea puterii decizionale a filialelor locale. Astfel, a fost adoptată în mod democratic, o nouă formă a Statutului UZPR, la Adunarea noastră Generală anuală. Îmbunătățirea acestor texte normative va continua prin adoptarea unor instrucțiuni de aplicare a acestora”.
La final a concluzionat: „Mutarea centrului de greutate al activității UZPR și a deciziilor către filialele noastre locale este necesar să continue, ca o întărire a caracterului democratic al întregii activități a Uniunii. De altfel, acest spirit trebuie să guverneze constant soluțiile la dezbaterile noastre, schimbul de păreri trebuie să ne aparțină numai nouă, membrilor UZPR, nimănui altcuiva sau altor structuri administrative. Avem aceleași drepturi, toți suntem egali! Fiecare are dreptul la opinie, trebuie ascultat, trebuie respectat! Să ne iubim marea noastră familie – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România! Să avem grijă de ea!”
Îi urez, pe această cale, noii conduceri a UZPR, succes în implementarea proiectelor propuse și creșterea prestigiului UZPR pe plan intern și internațional.
Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR