Ca orice sat românesc, și Polovragiul, o veche așezare de pe timpul dacilor, așezată la poalele Munților Căpățânii, păstrează din vechime obiceiuri legate de evenimentele importante din viața omului: nașterea, căsătoria, moartea, apoi obiceiuri cu ocazia diverselor sărbători creștinești ale omului. La cele două mari sărbători ale anului, Paștele și Crăciunul, când sufletele ni se primenesc aproape ca în anii copilăriei, indiferent de vârstă, la Polovragi se mai adaugă o sărbătoare, cea de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie, care are o valoare spirituală, cel puțin la fel de mare.
Vârfurile dezgolite sau zonele de la înălțime, fără pomi, sunt cunoscute în tradiția populară ca nedei (loc plan pe vârful unui munte, fără păduri, acoperit cu pășuni întinse). Pentru oamenii de la munte nedeile constituiau locurile unde negustorii și producătorii se întâlneau pentru a face schimb de bunuri. De regulă, aceste întâlniri erau strâns legate de sărbătorile religioase și erau precedate de diverse activități cu specific folcloric, unde negustorii făceau schimb nu doar de mărfuri, ci și de opinii și experiență. Era un prilej de socializare și înrudire. O astfel de festivitate, poate cea mai veche de la noi din țară, se ține la Polovragi, de Sfântul Ilie, și datează încă din secolul al XVII-lea.
Altfel, de Sfântul Ilie, ciobanii din Polovragi au organizat, cu peste 200 de ani în urmă, această întrunire pe Vârful Nedei din Munții Căpățânii. Sărbătoarea marca împuținatul laptelui. În loc de două mulsori, se făcea una. La nedeie coborau și ciobanii de la sterpe. Se legau prietenii între tinerii din munte. De la începutul secolului al XX-lea, petrecerea din Muntele Nedeii a coborât la Polovragi, mai întâi pe moșia Mânăstirii Polovragi și, mai târziu, în vatra satului pe locul numit „Vatra Târgului”. La bâlciul de la Polovragi venea lume din toate zonele adiacente acestei comune și nu numai. Spre seară, se încingeau hore ale tineretului, ocazie cu care se făceau noi cunoștințe, se legau prietenii între băieți și fete și, nu de puține ori, acestea duceau la căsătorii „prin fugă”. De aici și expresia „căsătorie ca la Polovragi”. Pe lângă această întâlnire, bâlciul era atracția principală, pentru că aici puteau face schimburi sau cumpăra tot felul de obiecte gospodărești: hamuri, frânghii, șei, clopote, cuie de șindrilă, desagi, încălțăminte și orice alte obiecte necesare pe tot parcursul anului și nu numai.
Forma de organizare s-a mai schimbat de-a lungul timpului, iar multe din obiceiurile de altădată s-au pierdut. Nu mai vin acei olari care aduceau vasele de lut – strachini, ulcioare, oale mari pentru fiertul mâncării la focul din vatră, pe care le aduceau împachetate în fân și așezate în care trase de boi. Nu mai întâlnim nici tiribombe rotite de cai, nu mai sunt nici tarafurile vestite în zonă, la a căror muzică se încingeau hore și învârtite ungurenești. Azi, bâlciul este printre cele mai mari din țară și reprezintă un eveniment deosebit pentru viața socială, culturală și economică a Polovragiului. Este întâlnirea cea mai importantă a păstorilor pe perioada de vară, când sunt urcați cu turmele în munte. În afară de târg, care a căpătat amprenta modernității, în ultimii ani s-a creat obișnuința organizării unei serbări populare, care constă într-o paradă a portului popular din zonă, a târgului de artizanat și a unui spectacol folcloric, ceea ce face ca tradițiile populare să se conserve.
Nedeia de la Polovragi 2024
Anul acesta, Nedeia de la Polovragi se va desfășura în perioada 13-20 iulie 2024 și este un eveniment anual plin de tradiție și culoare, organizat în pitoreasca localitate montană Polovragi din județul Gorj. Este un prilej minunat pentru a celebra obiceiurile și tradițiile românești într-un cadru autentic și primitor.
Anul acesta se va organiza un târg de meșteșuguri în cadrul căruia va fi o „Expoziție cu vânzare de produse artizanale unice” realizate de meșteșugari talentați din întreaga țară. Se vor degusta bucate tradiționale delicioase, de la sarmale, mici și tocan de oaie, până la dulciuri autentice. Nu vor lipsi nici spectacolele folclorice: concerte de muzică populară și dansuri tradiționale românești susținute de ansambluri folclorice renumite din toată țara. Nu vor fi uitați copii care vor putea practica diferite jocuri și activități interactive care vor încânta copiii de toate vârstele. Se mai pot face vizite la Peștera Polovragi cât și în Cheile Oltețului, dar și pelerinaj la Mănăstirea Polovragi. Este o ocazie de a vizita acest loc spiritual încărcat de istorie și legendă.
Programul din acest an
13 iulie 2024: Deschiderea oficială și inaugurarea târgului.
13 – 19 iulie: Expoziție de animale: cabaline, ovine, caprine, bovine (exclus porcine).
14 – 20 iulie: Expoziție cu vânzare, mărfuri.
18 iulie, ora 20.00: Spectacol muzică ușoară,
19 – 20 iulie: Zile dedicate spectacolelor folclorice și concursurilor de tradiții:
19 iulie, ora 17.00: Festivalul concurs de Muzică Populară Pastorală (soliști vocali și instrumentiști); Ora 19.00: Spectacol folcloric susținut de Ansamblul profesionist „Doina Gorjului”, însoți de corpul de balet, precum și soliști invitați. Ora 23.00: Foc de artificii.
20 iulie, ora 10.30: Parada Portului, Cântului și Dansului Popular.
Intrarea este liberă iar parcarea disponibilă în apropierea locației.
„Vă așteptăm cu drag să petrecem împreună la Târgul de Sfântul Ilie! Sărbătoriți tradițiile alături de familie și prieteni, descoperiți frumusețea meșteșugurilor și gustați din savoarea bucatelor tradiționale”, au anunțat reprezentanții Primăriei comunei Polovragi.
Nedeia de la Polovragi, reunește sute de meșteri și comercianți din întreaga țară. În fapt, este considerat cel mai mare târg tradițional din țară. Se întinde pe o suprafață de 6 hectare și beneficiază de zeci de mii de participanți pe parcursul mai multor zile de petreceri câmpenești și comerț în aer liber. Față de anii trecuți, anul acesta va exista un transformator de mare putere pentru a nu mai exista probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică. Este de amintit că, din cauza numărului mare de agenți economici, consumul de curent electric este unul ridicat. Instalațiile se supraîncălzesc și uneori au mai apărut și mici incendii. Acum au fost luate măsuri pentru a evita astfel de incidente. Este de amintit că din acest an va fi reluat târgul de animale, unde vor fi expuse bovine, caprine, ovine și cabaline. Nu vor fi prezente porcine. În data de 20 iulie, de Sfântul Ilie va avea loc o paradă a cântecului și portului popular și un festival folcloric pastoral.
Conform autorităților locale, în anumite zile de târg au fost prezente și peste 20.000 de persoane. Așadar, în cele 7 zile de nedeie se estimează că la Polovragi se vor afla între 50.000 și 100.000 de persoane. Gheorghe Epure, primarul din Polovragi, a precizat că în data de 20 iulie va avea loc pe scena din cadrul târgului o festivitate de premiere. „În primul rând vom premia un veteran de război care a împlinit vârsta de 100 de ani. Acesta este Chivu Nicolae, fost profesor. Va primi suma de 5.000 de lei și va primi o plachetă în semn de recunoștință. Mi-a fost și profesor. Acum locuiește alături de copii la Constanța, dar îl vor aduce la Polovragi.”, a declarat Gheorghe Epure. Tot pe 20 iulie vor fi premiați cu 200 de lei tinerii care au împlinit 18 ani. De asemenea, cuplurile cu 50 de ani de căsătorie la activ vor primi suma de 500 de lei. Va beneficia de un premiu în bani și un elev din Polovragi calificat la o olimpiadă națională.
Vă așteptăm cu drag la Nedeia de la Polovragi!
Gigi Bușe