candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 20 mai, 2024

„Niciun supravieţuitor” nu a fost găsit la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Un oficial iranian a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că elicopterul a„ars complet” în urma prăbuşirii.

UPDATE
Surse iraniene au declarat că multe dintre cadavrele de la locul prăbuşirii elicopterului sunt complet arse şi de nerecunoscut, criminalistică fiind probabil singura modalitate prin care vor fi identificate.
Guvernul iranian: Şefii parlamentului şi ai justiţiei au confirmat cooperarea cu Mohammad Mokhber pentru îndeplinirea sarcinilor autorităţii executive.
UPDATE Liderii din Orientul Mijlociu şi nu numai îşi exprimă condoleanţele. Piaţa petrolului nu este afectată. Contractele Brent şi WTI se tranzacţionează în uşoară creştere Moartea lui Raisi ridică semne de întrebare cu privire la relaţia Iranului cu Arabia Saudită. Iranul a reluat relaţiile diplomatice cu Riadul în 2023, după o ruptură de şapte ani între cele două mari puteri din Orientul Mijlociu.
BREAKING: „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, anunţă agenţiile iraniene
Vestea vine într-un moment delicat pentru regiune, care se confruntă deja cu consecinţele unui război între Israel şi Hamas, sprijinit de Iran.
Piaţa petrolului nu este afectată. Contractele Brent şi WTI se tranzacţionează în uşoară creştere.
UPDATE
Trupurile celor decedaţi în accidentul de elicopter în care a murit preşedintele Iranului vor fi transportate în oraşul Tabriz, a declarat şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit publicaţiei iraniene Tasnim News.

Preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian se numără printre victime.
Eforturile de căutare şi salvare s-au încheiat, a declarat Pir-Hossein Kolivand.
UPDATE
Analiştii de la Eurasia Group scriu că moartea lui Raisi nu ar perturba grav stabilitatea internă a Iranului, deoarece forţele de securitate, armata şi Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) rămân sub controlul liderului suprem. Preşedintele Iranului este un oficial ales şi, conform Constituţiei, în cazul decesului preşedintelui, trebuie organizate alegeri în termen de cincizeci de zile, iar vicepreşedintele va deţine între timp funcţia.
UPDATE
Pare sigur că preşedintele temporar va fi Mohammad Mokhber, prim-vicepreşedinte şi fost ofiţer în Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice. El a ocupat, de asemenea, o funcţie care i-a permis să supravegheze activele Republicii Islamice.
Într-un efort aparent de a linişti orice îngrijorare publică cu privire la stabilitatea guvernului, Khamenei a vorbit despre absenţa lui Raisi duminică seara – chiar înainte ca moartea sa să fie confirmată – şi a spus că oamenii nu ar trebui să se aştepte la nicio perturbare a modului în care este condusă ţara.
UPDATE
Oficial, preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati, reprezentantul liderului suprem al Iranului în Azerbaidjanul de Est, ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, şi ofiţerul IRGC Mehdi Mousavi, sunt morţi ca rezultat al prăbuşirii elicopterului în timp ce se întorceau din Azerbaidjan.
Un total de 9 persoane au murit, inclusiv membri ai echipajului neidentificaţi.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au murit când elicopterul lor s-a prăbuşit în timp ce traversa un teren muntos în condiţii de ceaţă densă, a declarat luni un oficial iranian pentru Reuters.
„Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi „Niciun supravieţuitor” nu a fost găsit la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, au anunţat agenţia de presă de stat iraniană IRINN şi agenţia de presă semi-oficială Mehr News.
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian au murit.
Elicopterul preşedintelui Iranului era un Bell 212 de fabricaţie americană. Aeronava a fost produsă în anii 60 şi s-ar afla în Iran dinainte de revoluţie.
CITEŞTE AICI Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi
Criza din Iran. SUA „doreşte să dea dovadă de reţinere” în privinţa lui Raisi
Găsirea elicopterului prăbuşit
O dronă turcească a identificat o sursă de căldură despre care s-a bănuit că ar fi epava elicopterului şi a comunicat autorităţilor iraniene coordonatele posibilei locaţii a prăbuşirii. Deplasaţi la locul respectiv echipele de salvare au găsit epava ce pare să fi ars în totalitate.
“Nu există semne de viaţă din partea celor care călătoreau în elicopterul prăbuşit”, a declarat Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit postului iranian de ştiri de stat IRIB.
La bordul elicopterului se afla şi ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian şi alte şapte persoane. Presa de stat iraniană relatează că elicopterul preşedintelui Raisi s-a prăbuşit într-un vârf de munte.
În elicopterul care s-a prăbuşit se aflau patru oficiali:
Ibrahim Raisi, preşedintele Iranului; Hossein Amir Abdollahian, Ministrul Afacerilor Externe; Malik Rakhmati, guvernatorul Azerbaidjanului de Est; Muhammad Ali al-Hashem, imam din Tabriz.
Cine a fost Ebrahim Raisi
Fost şef al sistemului judiciar de linie dură, Raisi a fost cel de-al optulea preşedinte al Iranului. Fostul procuror şi judecător a fost ales în 2021 în urma unei competiţii prezidenţiale necompetitive din punct de vedere istoric.
El a supravegheat o perioadă de intensificare a represiunii disidenţei, potrivit observatorilor drepturilor omului.
Următorul în linia de succesiune ar fi prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, dacă va fi aprobat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem al Iranului serveşte ca arbitru final al afacerilor interne şi externe în Republica Islamică, eclipsând puterile preşedintelui ţării.
Spre deosebire de predecesorul său, fostul preşedinte moderat Hassan Rouhani, Raisi a promovat o alianţă strânsă cu Khamenei. Mulţi iranieni au crezut că Raisi era pregătit pentru a-i succeda într-o zi lui Khamenei, în vârstă de 85 de ani, aflat într-o stare de sănanătate dificilă.

C.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.