candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 14 mai, 2024

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, afirmă că sistemul de rachete Patriot este indispensabil pentru România, în contextul în care sunt discuţii despre faptul că ţara noastră ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem de apărare.

„Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii.
Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării.
Întrebat ce ar însemna pentru apărarea României dacă am da acest sistem gratuit Ucrainei, ministrul a spus că un sistem este operaţional, iar celelalte sunt în curs de operaţionalizare şi alte trei sunt în aşteptare.

„Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, deci ele au relevanţă, iar din acest punct de vedere, acest sistem operaţional este indispensabil”, a subliniat Angel Tîlvăr.
Ministrul a precizat că discuţiile vor fi purtate în CSAT, dar menţionează că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.
„Ce pot să vă spun este că noi, la Ministerului Apărării, am făcut evaluări legate de acest lucru şi ceea ce v- m spus are valabilitate. (…) Nu este vor de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident în acord şi împreună cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a spus Tîlvăr.
Întrebat dacă i-a transmis preşedintelui Iohannis poziţia MApN, Angel Tîvăr a spus că au vorbit „nu o dată pe teme de apărare naţionale şi vă asigur că şi acest subiect a fost şi va fi în discuţie”.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.