Autoritățile din Peștișani, Gorj, și-au propus să preia în perioada următoare în administrare Casa Memorială „Constantin Brâncuși” din satul Hobița.
Imobilul este în momentul de față în administrarea Muzeului Județean Gorj. Edilii consideră că obiectivul nu este pus în valoare la capacitatea maximă și nu pot să deruleze proiecte majore în lipsa dreptului de administrare. Exemplul dat de autoritățile din Peștișani este cel al Peșterii de la Polovragi.
Aceasta a fost preluată acum câțiva ani de primărie de la Muzeul Județean de Istorie Gorj. Au crescut încasările, iar autoritatea locală a putut să acceseze fonduri pentru modernizare și reabilitare. Și încasările sunt la un nivel ridicat la Polovragi, în ceea ce privește biletele vândute. Primăria Peștișani și-au propus să prea Casa Memorială și să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește funcționarea și programele oferite turiștilor. În plus, este în lucru un proiect pentru a construi în parcul din apropiere un centru de agrement cu toate dotările necesare:
- spații pentru expoziții,
- toalete moderne,
- parcări și altele.
Casă Muzeu
Casa Memorială „Constantin Brâncuși” este un muzeu județean care se află în localitatea sa natală, satul Hobița, din comuna Peștișani. Este clasificată ca monument istoric, sub denumirea de Casa-Muzeu „Constantin Brâncuși”.
Din pridvor se intră în cele trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia e bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea și unde se adunau la masă toți ai casei. Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod. Casa este compusă din două odăi (vatră, sobă) și o cămară (celar). Îmbinările bârnelor sunt ascunse sub undrelele (stenapi) decorate pe motivul „frânghiei” și al „dintelui de lup”.
În torsadă sunt sculptați stâlpii prispei, fie pe toată înălțimea fie în două registre separate prin inele în zigzag. Ușa cămării reprezintă un tip tradițional, nu numai pentru sudul munților, dar și pentru sate transilvănene. Este monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului. Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărți, scrisori care reflectă momente din viața și activitatea lui Constantin Brâncuși. Este prezentat mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea. Casa Memorială este amplasată pe terenul unde s-a născut și a copilărit sculptorul, dar nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuși. Aceasta se află la circa 100 de metri mai jos de Casa Memorială.
Componența Comunei Peștișani
Comuna Peștișani are în componență următoarele sate: Boroșteni, Brădiceni, Frâncești, Gureni, Hobița, Peștișani și Seuca. Locul de baștină a sculptorului Constantin Brâncuși, comuna Peștișani a devenit în anul 2020 stațiune turistică de interes local. Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, a adoptat Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local.
„Începând de astăzi, 08.05.2020, Comuna Peștișani a fost declarată Stațiune Turistică de interes local. După 2 ani de demersuri în care s-au obținut toate avizele de la toate ministerele, vizite în teren, consultare publică, putem demara o strategie care să ducă cât mai rapid la dezvoltarea turistică a localității. Ca urmare a obținerii acestui statut, atât Primăria Peștișani, cât și cetățenii și agenții economici din comuna, vor putea obține mult mai ușor finanțări europene pentru investiții în toate domeniile.”, declara la vremea respectivă primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, pe contul său de socializare. În județul Gorj, mai sunt atestate ca stațiuni turistice localitățile Săcelu, Polovragi, Baia de Fier și Novaci.
Ionel CILICA-DIACONU