candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 24 martie, 2024

Candidatul pro-occidental Ivan Korčok a câştigat sâmbătă primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, cu 42% din voturi.

Adversarul său, Peter Pellegrini, membru al coaliţiei de guvernare şi apropiat de premierul Robert Fico, s-a clasat pe locul al doilea cu 37%.

Al doilea tur de scrutin este stabilit pentru 6 aprilie
Korčok a fost ministru de Externe în perioada 2020-2023. Înainte de aceasta, el a fost reprezentant permanent al Slovaciei la UE; şef al delegaţiei pentru negocierile de aderare a ţării la NATO din 2003; şi ambasador în Germania şi SUA.
“Ar trebui să spun cu sinceritate că trebuie să mă adresez mai mult alegătorilor care au susţinut partidele guvernamentale”, a declarat Korčok de la sediul său electoral din Bratislava. “Este clar că nu sunt mulţumiţi de modul în care acest guvern conduce, unde duce Slovacia”.

Pellegrini ocupă funcţia de preşedinte al parlamentului, în care partidul său. Împreună cu premierul Robert Fico, care a câştigat anul trecut alegerile parlamentare, au fost luate măsuri pentru a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina.
Pellegrini a fost anterior prim-ministru slovac în 2018, după ce Fico a fost forţat să plece din funcţie pe fondul unui scandal legat de asasinarea în acel an a jurnalistului de investigaţie Ján Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kušnírová.
Constituţia ţării din 1993 îi conferă preşedintelui său puteri în mare parte ceremoniale, inclusiv semnarea proiectelor de lege.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.