Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 3 martie, 2024

Prefectul județului Dolj a decis întrunirea, duminică după-amiază, a comisiei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația din Bâzdâna. Concentrația de gaz metan a crescut de la o zi la alta în zona unde unde a explodat vineri o casă care stă pe o pungă de gaze.

Echipajul CBRN (intervenţie în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare) s-a deplasat duminică, la ora 09.30 în localitatea Bâzdâna, comuna Calopăr, pentru verificarea concentrației de CH4 în zona casei avariate. În urma măsurătorilor a rezultat o concentrație de 74% CH4 în zona puțului, 5,5% în zona beciului locuinței afectate și 5,5% CH4 în zona anexei aflată la circa 5 m de puț. La fața locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj.

Sâmbătă, la măsurători a rezultat o concentrație de 22% CH4 în zona puțului, 12% în zona beciului locuinței afectate și 4,5% CH4 în zona anexei.

Pentru că valorile s-au triplat de sâmbătă până duminică, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, va întruni comisia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență astăzi, în jurul orei 14.00, la sediul Prefecturii Dolj.

Deflagrația a dărâmat casa

Vă reamintim că o explozie a pus la pâmânt, vineri, casa în curtea căreia, în septembrie 2022, a fost descoperit un puț de gaz metan. Un localnic din Bâzdâna a vrut să sape o fântână, doar că în loc de apă a dat de o pungă de gaze, care s-a aprins. Focul a ars atunci zile în șir.

Vineri, 1 martie, pompierii au fost solicitați să intervină din nou la casa din Bâzdâna, în urma exploziei la o sobă. Deflagrația a dărâmat casa, însă, din fericire, nu a fost urmată de imcendiu.

Proprietarul caei a fost transportat la spital, cu arsuri la față și la mâini.

Un echipajul specializat CRBN a executat în fiecare zi măsurători în zonă.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.