Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 18 februarie, 2024

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 drone Shahed, un avion Su-34 şi o rachetă Kh-59 duminică dimineaţă, transmit Forţele Aeriene Ucrainene.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Atac rusesc asupra civililor din Kramatorsk.

UPDATE Armata ucraineană raportează înfrângerea ofensivei ruseşti în regiunea
Zaporojie
Forţele ucrainene au respins o ofensivă rusă în regiunea Zaporojie, ucigând 70 de soldaţi şi rănind 80, a raportat Comandamentul Operaţional Vest.
Ofensiva a implicat 30 de echipamente şi un număr “destul de mare” de trupe inamice. Ucraina a distrus 18 echipamente ruseşti, inclusiv trei tancuri, potrivit raportului.
“Ofensiva din sectorul Zaporojie s-a prăbuşit ca Cezar Kunikov”, a scris Comandamentul Operaţional Vest pe Telegram, referindu-se la nava de debarcare rusă Caesar Kunikov, scufundată de Ucraina la începutul acestei săptămâni.

Regiunea Zaporojie rămâne parţial ocupată de forţele ruse.
UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 402.430 de soldaţi de la începutul războiului
Rusia a pierdut 402.430 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene.
Acest număr include 1.080 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.487 de tancuri, 12.198 de vehicule blindate de luptă, 12.736 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.709 sisteme de artilerie, 984 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 674 de sisteme de apărare aeriană, 335 de avioane, 325 de elicoptere, 7.449 de drone şi 25 de ambarcaţiuni.
UPDATE Kuleba s-a întâlnit cu ministrul chinez de Externe la München
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, a anunţat Kuleba pe reţelele de socializare.
Elita politică şi de securitate a lumii s-a reunit la Munchen pentru conferinţa anuală, unde preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un apel urgent pentru sprijin în timp ce trupele ucrainene se retrag din Avdiivka.
Kuleba a declarat că el şi Yi au discutat despre relaţiile chino-ucrainene şi despre o cale spre pace.
“M-am întâlnit cu omologul meu chinez Wang Yi pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, comerţ şi despre necesitatea de a restabili o pace dreaptă şi durabilă în Ucraina”, a declarat el.
“L-am informat pe ministrul de externe Wang Yi cu privire la viziunea Ucrainei pentru viitorul Summit global pentru pace din Elveţia.”
Armata ucraineană a doborât un avion rusesc, 12 drone şi o rachetă Kh-59
Avionul a fost doborât la ora 6 dimineaţa deasupra estului Ucrainei.
Dronele şi rachetele au fost doborâte în regiunile Cernihiv, Sumy, Poltava, Kirovohrad şi Dnipro în timpul unui atac care a avut loc sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa.
În timpul atacului, Rusia a lansat şase rachete ghidate antiaeriene S-300, trei rachete de croazieră Kh-22, o rachetă aeriană ghidată Kh-59 şi 14 drone de atac Shahed.
Forţele Aeriene nu dezvăluie ce ţinte au fost lovite de rachetele şi dronele care nu au fost interceptate.
O dronă a lovit o instalaţie de infrastructură din regiunea Poltava, potrivit şeful Administraţiei Militare Regionale Poltava, Philip Pronin.
„Acest lucru a provocat un incendiu, care a fost deja stins. Nu au fost victime sau răniţi”, a scris el pe canalul său Telegram.
Atac rusesc asupra civililor din Kramatorsk
Rusia a vizat Kramatorsk în jurul orei 20.00 cu trei rachete, lovind zona industrială şi zonele rezidenţiale, a informat guvernatorul Vadym Filashkin, potrivit kyivindependent.com.
Proiectilul care a lovit zona rezidenţială a distrus două case şi a distrus cel puţin 23. Filashkin a spus că trei persoane au fost prinse sub dărâmăturile uneia dintre casele distruse.
El a raportat ulterior că o femeie în vârstă de 40 de ani a fost găsită moartă, în timp ce alte două persoane au rămas prinse sub dărâmături.
Salvatorii au recuperat şi cadavrul unei alte persoane de sub dărâmăturile unei clădiri avariate.
„Încă un mort în Kramatorsk. Salvatorii au recuperat cadavrul unui tânăr de 23 de ani de sub dărâmăturile unei case”, a scris pe Telegram Filashkin.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.