candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 20 noiembrie, 2023

Ministerul Afacerilor Externe confirmă prezenţa unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roşie şi dusă lângă coasta statului Yemen.

Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată duminică de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român, precizează MAE.
„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, transmite sursa citată.

Autorităţile din Japonia au anunţat luni că „au contactat direct” Houthis din Yemen după ce nava a fost deturnată şi echipajul a fost luat ostatic în Marea Roşie, potrivit Sky News. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani şi israelieni.
Nava este legată de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.
Secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă” a navei şi a echipajului său.
„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a Houthis, îndemnăm, de asemenea, ţările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman şi Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele şi marinarii cât mai curând posibil”, a declarat el.
Nava nu transporta marfă în momentul incidentului

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.