Festivalul de literatură ZILELE „MONICA LOVINESCU” – Centenar, ediția a II-a, se va desfășura la Craiova în ziua de 2 noiembrie 2023, orele 10:30, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” și pe 3, respectiv 4 noiembrie, la Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell” și la Școala gimnazială din Comuna Crușeț.
Evenimentul este organizat, în parteneriat, de către Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc IICCMER din București, Editura „Aius” și revista „Mozaicul” din Craiova, Asociația Culturală „Carmina Balcanica” din Craiova, Consiliul Județean Gorj și Primăria Comunei Crușeț, Gorj.
Prin programul complex al manifestărilor: comunicări științifice, lansări și prezentări de carte, expoziție cu volumele semnate de Monica Lovinescu etc., organizatorii doresc să readucă în memoria prezentului o personalitate de prim rang a exilului românesc, precum și o pagină importantă din activitatea jurnalistică și literară a scriitoarei și omului de radio care a fost Monica Lovinescu. La 100 de ani de la nașterea acestei mari personalități se cuvine să marcăm contribuția sa la lupta pentru libertate, democrație și adevăr, în amintirea anilor în care vocea sa ne-a susținut speranța tuturor ascultătorilor Radio „Europa liberă” în perioada regimului comunist.
Participă scriitori și jurnaliști din România (Craiova, București, Constanța) și Franța (Paris). Intrarea la evenimente este liberă, în limita spațiilor disponibile. Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Tudor Arghezi” Craiova și „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București, Editura „Aius” și revista „Mozaicul” din Craiova și Asociația Culturală „Carmina Balcanica” din Craiova.
PROGRAMUL DE LA GORJ
Vineri, 3 noiembrie, orele 10:30 la Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell”:
- Cuvânt de salut din partea conducerii Bibliotecii Județene „Christian Tell” adresat de managerul Maria Luiza Sandu;
- Cuvânt de salut din partea Consiliului județean Gorj adresat de prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședinte CJ Gorj;
- Cuvânt de salut din partea conducerii USR adresat de Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a USR;
- Cuvânt de salut din partea conducerii UZPR adresat de Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi”, Craiova.
Simpozionul va fi moderat de către doamna Mihaela Albu, profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova, scriitor și Redactor-șef la revista „Lumină lină” și vor face evocări: prof. univ. dr. Daniel Șandru (director IICCMER) despre IICCMER și memoria exilului românesc, Mihaela Albu despre Ascendența gorjeană a Monicăi Lovinescu, Liviu Mureșan (Cluj-Napoca) despre Familia Bălăcioiu, Zenovie Cârlugea (Târgu Jiu) – Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei, Lucreția Bârlădeanu (Paris) – Monica Lovinescu și Basarabia, Florentin Palaghia (Paris) – Pe Unde scurte … La Apa Vavilonului, Mircea Pospai (Craiova) – O dragoste până la capăt: ultimele prezențe pe undele radio și Liliana Corobca (București) – Fondul „Monica Lovinescu” și literatura din exil. Prezentare de documente din fondul IICCMER.
Vor fi și lansări de carte: „Această dragoste care ne leagă” (ediția a III-a, editura Corint) de Doina Jela (Prezintă: Mihaela Albu și autoarea) și „Dialoguri pariziene realizate de Lucreția Bârlădeanu” (Editura Arc), prezintă Mihaela Albu și autoarea.
De asemenea se va organiza și o expoziție de carte și reviste: Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu), revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”.
Sunt invitați: scriitori și jurnaliști din Uniunea Scriitorilor (Filiala Craiova) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști (Filiala „Tudor Arghezi” Craiova și Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj -Mehedinți).
Sâmbătă, 4 noiembrie, lucrările simpozionului se vor desfășura în comuna Crușeț, județul Gorj, astfel:
• Primirea participanților. Cuvânt de salut din partea domnului primar Teodor Godeanu;
• Vizitarea Școlii Gimnaziale Crușeț și întâlnirea scriitorilor cu elevii și cadrele didactice. Scurt istoric al instituției, prezintă doamna director prof. Irina Godeanu;
• Evocări. Prezentarea personalității Monicăi Lovinescu și legătura sa cu comuna Crușeț:
– Comuna Crușeț, locul de origine al familiei Bălăcioiu: prof. Nicolae Nicola;
– O fiică a comunei Crușeț: prof. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu. Evocarea destinului său în amintirea unui descendent al familiei Bălăcioiu: Liviu Mureșan;
– Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei: prof. dr. Zenovie Cârlugea;
• Prezentarea volumului Această dragoste care ne leagă – autor: Doina Jela. Prezintă autoarea
• Moment artistic: „Lung îi drumul Gorjului…” piese folclorice tradiționale, în interpretarea unor elevi ai Școlii Gimnaziale Crușeț;
• Vizitarea locurilor ce amintesc de familia Bălăcioiu. Slujbă de pomenire la Biserica din satul Crușeț.
• Vizită la monumentul istoric din satul Slăvuța: Biserica din lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”;
• Expoziție de carte și reviste: Biblioteca Publică Crușeț – volume de carte Monica Lovinescu, Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu), revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”.
Programul e generos și organizatorii oameni valoroși. Vă așteptăm să participați cu drag la asemenea Centenar!
Gigi Bușe, UZPR „Jean Bărbulescu”