Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 20 septembrie, 2023

Experţii franco-germani au prezentat o propunere de reforme structurale radicale pentru Uniunea Europeană, în contextul în care se fac presiuni pentru aderarea unor noi ţări membre până la sfârşitul deceniului, relatează Politico.

aportul, comandat de cele mai mari două ţări ale UE, vizează revizuirea normelor şi pregătirea pentru guvernarea într-o uniune formată din 30 sau mai multe ţări.
Autorii preconizează un model de UE în patru cercuri concentrice.
„1. Cercul interior (integrare profundă în domenii precum zona euro şi Schengen) 2. UE; 3. Membrii asociaţi; 4. Comunitatea politică europeană [o asociaţie liberă de lideri europeni care se întâlnesc de două ori pe an pentru a discuta]”, scriu ei.

Miniştrii UE discută miercuri acest document, pregătind terenul pentru viitorul summit al liderilor naţionali din octombrie, în cadrul căruia se aşteaptă ca extinderea să fie principala temă pe ordinea de zi.
„Este clar că extinderea UE şi reforma UE merg mână în mână. Şi trebuie să începem cu acest lucru acum”, a declarat miercuri dimineaţă, la Bruxelles, ministrul german pentru Europa, Anna Lührmann, în faţa presei.
Raportul întocmit de un grup de 12 experţi propune reforme radicale pentru a eficientiza structura UE, inclusiv reducerea numărului de comisari şi de membri ai Parlamentului European, precum şi eliminarea vetourilor naţionale.
De asemenea, studiul analizează mai multe opţiuni privind modul de funcţionare a unei UE mai mari, inclusiv un buget mai mare, legarea mai strictă a plăţilor UE de condiţiile statului de drept şi trecerea la votul majoritar în locul unanimităţii în Consiliul European.
Într-un demers care s-ar putea dovedi controversat pentru Franţa şi Germania, experţii propun, de asemenea, redistribuirea unei ponderi mai mari a voturilor în Consiliu pentru ţările mai mici din UE, pentru a compensa pierderea dreptului de veto naţional.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.