Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 20 septembrie, 2023

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, hotărâtă prin Rezoluția 45/106 a Adunării Generale a ONU din 1990 și marcată, la 1 octombrie, în toate statele membre ale forului mondial ca o dovadă a prețuirii și respectului pentru aceste persoane, primăriile din Gorj se întrec în „atenții” acordate seniorilor.

În februarie 1991, Organizația Națiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internațională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluția 46/91 cu titlul „Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câștigați”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiții de locuit și îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale și profesionale, dreptul de a se exprima și de a participa în activități sociale după pensionare, precum și accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.

În toate societățile, persoanele de vârsta a treia au jucat și joacă un rol inestimabil, deschizând calea, ocrotind, călăuzind pași, picurând suflet și înțelepciune în mințile și inimile copiilor și nepoților. De aceea, pe această cale, oferim respect concetățenilor noștri vârstnici pentru imensa lor contribuție în dezvoltarea societății din care facem parte cu toții. Vorbim despre oameni a căror experiență de viață este extrem de importantă deoarece ne ajută să înțelegem mult mai bine atât trecutul, cât și prezentul și în special viitorul, oameni cărora le suntem datori pentru tot ce au oferit de-a lungul vieții lor. Acum mai mult ca oricând, apreciind înțelepciunea cu care înfruntă vremurile, simțim nevoia să ne manifestăm solidaritatea și sentimentele de respect față de cei care au adăugat, după puterile lor, trepte pe scara devenirii noastre.

Anula acesta, 2023, în Județul Gorj, primăriile se întrec în „atenții” acordate pensionarilor care au vârsta de 65 ani bărbații și 63 de ani femeile.

La Bâlteni, 1.200 de pensionari vor primi cu ocazia Zilei Vârstnicilor câte un tichet social în valoare de 100 de lei. Această decizie a fost luată în cadrul ședinței de Consiliu Local din 14 septembrie 2023 în care s-a hotărât: „Alocarea sumei de 120000 lei cu TVA în vederea achiziționării, în condițiile legislației în vigoare, a unui număr de 1200 tichete sociale, reprezentând beneficii sociale, în valoare de 100 lei/ tichet, cu scopul acordării persoanelor vârstnice care au domiciliul/reședința în Comuna Bâlteni, Județul Gorj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice”.

Și pensionarii din orașul Rovinari vor avea parte tot de tichete-cadou. Înscrierile pentru obținerea acestor beneficii s-au făcut până la 15 septembrie, iar tichetele urmează a fi împărțite beneficiarilor în preajma zilei de 1 octombrie. „Conform Legii 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, art. 1, alin. (4) Sunt considerate persoane vârstnice, în sensul prezentei legi, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege, respectiv 65 ani bărbații și 63 ani femeile. Înscrierile pentru obținerea tichetelor cadou se fac în perioada 01-15.09.2023, între orele 10.00-15.00, la sediul Primăriei Oraș Rovinari, Compartiment Protecție Socială” a transmis primarul Robert Filip.

La a polul opus sunt și primării care fac petreceri fastuoase pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Persoanelor Vârstnice. Astfel, în comuna Aninoasa se fac pregătiri de distracție. O petrecere la care sunt așteptați peste 400 de vârstnici se va ține în Aninoasa în data de 26 septembrie, de la ora 16:00. Primarul Ilie Petroi spune că a pus la bătaie pentru acest eveniment suma de 100.000 de lei. ,,Până pe 22 septembrie facem înscrieri pentru pensionarii care doresc să ia parte la acest eveniment. Momentan suntem în discuții cu câțiva artiști de muzică populară care vor anima petrecerea, să punem la punct întreg programul. Pentru Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice avem un buget de 100.000 de lei, bani alocați din bugetul local. Am mai organizat petreceri similare înainte de pandemia de COVID-19. În aceste zile suntem în teren să întocmim lista cu pensionarii care vor participa. Noi ne așteptăm ca peste 400 de persoane să fie prezente”, a declarat Ilie Petroi, primarul localității Aninoasa.

Primăria Târgu Jiu va organiza și în acest an o petrecere pentru pensionari, de Ziua Vârstnicilor. Invitațiile se vor distribui începând de luni, 25 septembrie, ora 09.00, la sediul Direcției de Protecție Socială din strada Oltețului nr. 5 sau la Stadionul Municipal, în spațiul situat vizavi de intrarea în Primăria Târgu Jiu. Sunt invitate persoanele care au împlinit deja vârsta de 65 de ani, cu domiciliul în Târgu Jiu, și care se vor prezenta cu documentul de identitate în original. Acestea trebuie să se prezinte pentru a depune o cerere. „De pe data de 25 septembrie începe distribuirea invitațiilor către persoanele de vârsta a treia care doresc să participe la acest eveniment. Ținând cont de numărul mare de solicitări, distribuirea invitațiilor nu se va mai face la o singură locație, ci de la două, care au fost stabilite împreună cu reprezentanții Direcției de Protecție Socială. Este vorba de spațiul aflat vis-a-vis de clădirea Primăriei, acolo unde se distribuiau ajutoarele sociale, și spațiul de la autogară, unde funcționează sediul Direcției de Protecție Socială, fostul Centru Magnolia. Ne-am gândit ca distribuția să se facă în mod echilibrat. Cele 3.000 de invitați vor fi împărțite în mod echilibrat“, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Regula după care se vor fi elibera invitațiile va fi „primul venit, primul servit“. Anul acesta numărul de participanți a fost suplimentat. Dacă anul trecut au participat aproximativ 2.000 de vârstnici, acum vor fi prezenți 3.000 de vârstnici.

Pentru Asociațiile existente în municipiul Târgu Jiu, invitațiile s-au dat la delegații acestora, marți 19 septembrie, care au adus tabele centralizatoare cu solicitanții, care au prezentat o copie după actul de identitate din care să rezulte că au domiciliul în Târgu Jiu și au vârsta de minim 65 de ani bărbații cu domiciliul în Târgu Jiu, și o declarație a solicitanților că nu au solicitat invitația de la altă organizație sau ligă a pensionarilor, că nu vor multiplica invitația de participare care le-a fost oferită și nici nu o vor înstrăina, ci vor participa personal la evenimentul organizat de către Primăria Municipiului Târgu Jiu.

Evenimentul propriu-zis va avea loc în data de 2 octombrie, începând cu ora 16.30 la Restaurantul de pe Insuliță.

La mulți ani cu sănătate, bucurii, împliniri și viață lungă seniorilor gorjeni!

Gigi Bușe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.