Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 20 septembrie, 2023

Poarta Sărutului este o sculptura în piatră, realizată de Constantin Brâncuși și este parte componentă a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. Poarta Sărutului arată ca un arc de triumf, simbolizând triumful vieții asupra morții. Lucrarea a fost amplasată în Parcul din zăvoi al orașului Târgu-Jiu în luna octombrie 1937 și a fost sculptată în prima parte a anului 1938, fiind terminată la 20 septembrie a aceluiași an. Ca și în cazul Coloanei Infinitului, ideea Porții era mult mai veche decât momentul transpunerii în piatră a monumentului.

Prima imagine surprinde Poarta după ce fusese montată, dar înainte de a fi definitivată de Constantin Brâncuși, iar cea de-a doua imagine, prezintă finalizarea ei.

„Sunt unele teme din literatura noastră populară extraordinar de bogate din punct de vedere dramatic. De pildă Poarta, care împlinește în viața poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viața insului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viață, în viața reală de-afară. Poarta veghează la căsătorie, și pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcașul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi: ciclul e închis, și poarta rămâne mai departe, cu un om mai puțin, să vegheze alte nașteri, alte nunți, alte morți” – Mircea Eliade .

Poarta Sărutului este amplasată pe aleea de la intrarea din Parcul Central al orașului, este dăltuită în piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi, fiind alcătuită din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijină o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lățimea de 6,45m, înălțimea de 5,13m și grosimea de 1,69 m. Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc, atât de caracteristic operei lui Brâncuși. Arhitrava are de asemenea încrustat acest simbol, ca un fel de filigran. În plus, tot în filigran se află încrustații ce aduc cu un fel de acoperiș al porții, ca și când poarta ar fi acoperită cu șindrilă. Bolta porții are un ornament liniar delicat ce este o continuitate de arcuri mici, iar mai sus, pe trei linii orizontale, întâlnim continuarea unor forme ovale identice, de parcă ar fi conturul feței și al umerilor.

Poarta Sărutului face parte din Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu, ca un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși, la rugămințile doamnei Arethia Tătărescu, soția primului ministru Gheorghe Tătărescu și președinta Ligii Naționale a Femeilor. Ea s-a implicat în activități de valorificare a artei și tradițiilor populare gorjene. Cele patru componente sculpturale: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, pe o lungime de 1275 m. Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 septembrie 1938.

Gigi Bușe





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.