Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 18 septembrie, 2023

Sute cetăţeni şi tineri au îmbrăcat duminică costumul popular pentru a participa la parada portului popular tradiţional organizată de Primăria Baia de Fier în colaborare cu instituţiile de cultură subordonate Consiliului Judeţean Gorj, în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor de la munte”, ediția 2023.

Conform tradiţiei prin acţiunile organizate, Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor de la munte” sprijină procesul de conştientizare a generației tinere în raport cu patrimoniul specific fondului cultural roman, stimulând interacţiunea dintre generaţii şi schimbarea mentalităţilor.

Festivalul, ajuns la ediţia XXXI, urmăreşte ca aceste generații să interacţioneze şi să contribuie la promovarea diversităţii culturale, la schimbarea mentalităţilor şi la dezvoltarea de noi audienţe în rândul publicului rural și urban.

Scopul unor astfel de evenimente este de a promova cât mai mult specificul local, tradiţiile dar şi gastronomia zonei, referindu-ne aici la preparatele din carne/lapte de oaie.

Menţinerea şi promovarea patrimoniului culinar local şi regional poate fi o sursă de dezvoltare pentru comunitatea locală.

Organizarea unui festival precum Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor de la munte”, centrat pe tradiţii şi gastronomie locală conduce implicit şi la promovarea destinaţiei turistice Baia de Fier, stațiune de interes local.

Scopul Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor de la munte” este conservarea și popularizarea tradiţiilor locale legate de viaţa păstorilor şi de fenomenul transhumanţei, obiceiuri moștenite din moși strămoși.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.