Pentru a cinsti faptele de vitejie ale celor care au pus patria mai presus de viață, în data de 16 septembrie 2023, militarii Batalionului 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu” din Arad, alături de reprezentanții administrației publice locale, au participat la o ceremonie militară dedicată comemorării a 79 de ani de la eroicele lupte din Păuliș din septembrie 1944.

Bătălia de la Păuliș din 14 septembrie 1944 a fost una dintre cele mai crâncene lupte din Al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziștilor. În septembrie 1944, la două săptămâni după ce Armata română întorsese armele și se aliase împotriva Axei, trupele hortiste au ocupat Aradul și se pregăteau pentru forțarea văii Mureșului, sperând să ajungă în interiorul României. Pentru apărarea defileului râului Mureș, în zona Păuliș, Școala de Subofițeri rezervă nr. 5 din Radna s-a constituit în „Detașamentul Păuliș”, iar din Ordinul Armatei I din aceeași zi, detașamentul a fost întărit cu Divizionul 61 artilerie grea și Batalionul 1 din Regimentul 96 infanterie. În bătălia de la Păuliș a fost anihilat un atac al armatei maghiare care dorea să înconjoare batalioanele românești, aflate spre centrul țării. Detașamentul Păuliș cuprindea 755 elevi ai școlii militare, cărora li s-au alăturat, ca unități de întărire, 569 soldați din Regimentul 96 infanterie, 360 soldați din Divizionul 61 artilerie grea și 124 de ofițeri și subofițeri. Detașamentul și-a dus la îndeplinire misiunea însă, cu sacrificiul multor vieți. Detașamentul Păuliș, ca și alte unități militare participante la efortul eroic de eliberare a țării de sub opresiunea fascistă, a constituit o parte integrantă, reprezentativă a generației tinere din anii 1944, chemată de gravitatea împrejurărilor să facă dovada forței și calităților sale. Tinerii elevi ai școlii de subofițeri au plătit cu sânge oprirea invaziei inamicului. În această bătălie, detașamentul a pierdut 10 ofițeri, 10 subofițeri, 148 de elevi și 209 de soldați (morți, răniți și dispăruți), iar inamicul a avut pierderi de 919 m ilitari morți și 387 prizonieri.

Evenimentele au debutat cu o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul cpt. erou Ioan Fătu din Păuliș, apoi au continuat la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoți a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detașamentul Păuliș și a evocat martiriul elevilor Școlii de Subofițeri Radna. La Cimitirul Eroilor din Radna, după slujba de parastas, s-au depus coroane și jerbe de flori. La biserica din comuna Păuliș, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți, a săvârșit slujba Parastasului în memoria eroilor. Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul comemorativ, a făcut referire la jertfa eroilor neamului românesc și la luptătorii de la Păuliș.

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliș, aflat lângă DN7, unde s-a desfășurat un ceremonial militar-religios, urmat de prezentări a ceea ce s-a întâmplat în 1944, cuvântări ale oficialităților, depuneri de coroane și un frumos moment artistic prezentat de elevii din Păuliș.
Gigi Bușe