candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 17 septembrie, 2023

Nevoia sistemelor antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune a devenit tot mai clară în ultimele săptămâni, în urma atacurilor ruse de la Gurile Dunării, care au dus la criza din aceste zile când componente ale dronelor kamikaze rusești au căzut pe teritoriul României. 

MPCV

O soluție în vederea realizării unor capabilități de înzestrare cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune ar fi o achiziție comună a sistemelor de ultimă generație combat proven Mistral 3, produse de gigantul european MBDA.

În presa din SUA, în speță pentru publicația Defense News, un oficial din cadrul Ministerului Apărării Naționale din România (MApN) a declarat că țara noastră e interesată de achiziția în comun a sistemelor Mistral 3, program condus de Franța. 

Discuții confirmate de Concernul european MBDA privind Mistral 3

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4×4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris.

În acest moment din programul comun de achiziție fac parte cinci state: Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru. Un alt stat se va alătura oficial programului, dar MBDA nu a dorit să îi furnizeze încă numele. Astfel, România ar putea fi al șaptelea stat care intră în achiziția comună de Mistral 3.

Mai mult, oficiali ai concernului european MBDA au confirmat pentru Defense News discuțiile cu România. „MBDA este conștientă de interesul României de a se alătura acestui program comun de achiziție. Suntem angajați în discuții cu partea română”, a precizat Julien Watelet, purtător de cuvânt al MBDA.

Un material din presa americană confirmă interesul României privind achiziția. În cadrul unui briefing, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, a precizat că România are ușa deschisă în achiziția comună de Mistral 3 iar țara noastră este „candidatul perfect”.

În cazul în care România va intra în această achiziție comună, ea va beneficia de livrări rapide ale Mistral 3. În 2024 MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

Însă un avantaj major al programului de achiziție comună e faptul că el se desfășoară în baza programul european EDIRPA.

EDIRPA reprezintă un acord major în cadrul Uniunii Europene care permite statelor ce achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi.

Achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD

Țara noastră are în plan demararea programului SHORAD/VSHORAD care constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. În total 41 de sisteme cu un cost estimativ al programului de peste 4 miliarde de euro.

Programul SHORAD/VSHORAD e crucial în ceea ce privește apărarea apărarea stratificată a României și va completa achiziția sistemelor cu rază lungă de acțiune.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.