candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 13 septembrie, 2023

Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală care comemorează în fiecare zi de 13 septembrie Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman, iar astăzi, 13 septembrie 2023, se împlinesc 175 de ani.

Pompierii militari aniversează astăzi 175 de ani dedicați salvării vieții oamenilor, ani în care au dat dovadă de calități incontestabile care au asigurat succesul fiecărei misiuni. Devotați meseriei pe care o practică, acești oameni ai faptelor au îmbrățișat cariera de salvatori, profund implicați și cu un raționament care face diferența dintre viață și moarte, pompierii din aviație având o pregătire specială deoarece lucrează într-un mediu particular prin perspectiva tehnicii specifice.

Această zi a fost desemnată ca Zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953, iar după revoluție acest lucru a fost și legiferat.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind „Ziua Pompierilor din România”, în amintirea bătăliei din Dealul Spirii, din 13.IX.1848, unul dintre cele mai semnificative momente din tradițiile de luptă ale armei pompierilor; atunci, pompierii de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu au opus rezistență trupelor otomane, comandate de Fuad Pașa, care au intrat în Bucureşti pentru a înăbuși mișcarea revoluționară („baia de sânge” de la Bucureşti); a avut loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamație a lui Fuad Pașa. A fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, dar și prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

La ceas aniversar, adresăm tuturor pompierilor urări de sănătate și împliniri în activitatea profesională și le mulțumim pentru curajul și devotamentul cu care își fac datoria! La mulți ani!

Gigi Bușe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.