Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 13 septembrie, 2023

În decurs de doar câteva zile componente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României. Două drone au căzut în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, în timp ce, azi, 13 septembrie 2023, resturile unei drone a fost găsită la peste 15 de kilometri de Dunăre, în apropiere de localitatea Nufărul, dar la câteva sute de metri de o unitate militară.

Avem confirmarea că cel puțin una din aceste drone este o dronă de tip Shahed 136 rusească. E vorba de cea de-a doua dronă identificată. Dronele kamikaze Shahed sunt folosite intens de ocupantul rus în bombardarea porturilor ucrainene de la Dunăre cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale, capacitate vitală din punct de vedere economic pentru susținerea războiului.

Astăzi, 13 septembrie 2023, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor. Reamintim că noaptea trecută au fost transmis mesaj RO-Alert pentru locuitorii din opt localități din Tulcea, lângă granița cu Ucraina. Forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00:45 cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de pre alertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05:00. Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la IGSU, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Siguranță națională investighează aceste situații. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, a transmis ministerul. Totodată, în localitatea Plauru, județul Tulcea, sunt instalate spații de protecție a populației. Lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi.

Măsuri pe care le va lua Armata României în „criza dronelor rusești”

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) au dezvăluit o serie de măsuri pe care le implementează Armata, măsuri prezentate de DefenseRomania:

– S-a crescut de militari care au misiuni în această zonă pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi.

– Există pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori vor fi cercetate la fața locului posibile fragmente de drone.

– Instalarea de mai multe puncte de observație și senzori tereștri.

– Dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene.

– Creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.

– Continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice. Au fost construite adăposturi la Plauru. Pot fi construite astfel de adăposturi și în alte locații dacă reprezentanții MApN vor fi solicitați de comitetele județene pentru situații de urgență, așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 septembrie 2023.

România deține în prezent peste 100 de radare, inclusiv radare foarte performante. Problema însă e, potrivit surselor din cadrul MApN, că aceste drone care zboară la altitudine mică sunt foarte greu de detectat, pentru orice radar performant din lume.

În acest context Armata va dispune măsuri pentru a coborî cât mai jos altitudinea la care pot fi identificate aceste ținte de către radarele din dotare.

Aceleași surse au confirmat că MApN e în contact permanent cu Aliații, pe care îi informează despre evoluția situației în timp real. Există informări reciproce și cu partea ucraineană.

Gigi Bușe





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.