De 60 de ani, începând cu 1 septembrie 1963, la fiecare început de septembrie Armata României sărbătorește „Ziua informaticianului militar” pentru a marca momentul apariției specialității militare de informatician.
Actul de naștere îl reprezintă ordinul Marelui Stat Major de înființare, în cadrul Direcției Generale a Înzestrării Armatei, a Grupei de Automatizare – primul organism cu atribuții de concepție, coordonare și înzestrare în domeniul informaticii militare și automatizării conducerii trupelor. Aceasta a fost supusă, în timp, unor transformări succesive ce aveau să răspundă provocărilor unui domeniu de vârf al cunoașterii care s-a constituit în serviciul informatică și ACT (Automatizarea Conducerii Trupelor).
Deși foarte tânără, această specialitate a avut o expansiune rapidă, „cucerind” Armata în toate domeniile ei de activitate, de la evidența resurselor până la luarea deciziei în operația militară. Evoluția fulminantă a informaticii și în domeniul militar, nu numai în sectoarele vieții economice și sociale, a generat oportunități de îmbunătățire a actului de comandă și control, de perfecționare a pregătirii personalului, de dotare cu tehnologii moderne a modificat din temelii concepții și strategii și a creat capacitatea de ripostă la un nou tip de război, războiul cibernetic. Aproape că nu mai există domeniu în cadrul structurilor militare în care să nu fi răzbit computerul și omul din spatele lui. Experiența acumulată de-a lungul timpului de informaticienii militari români a permis orientarea efortului în direcția folosirii resurselor pentru dezvoltarea asigurării matematice cu programe și utilizării mai eficiente a dotării tehnice. În acest sens, se impun a fi amintite preocupările și realizările specialiștilor privind realizarea și perfecționarea continuă a unui sistem informatic de conducere de la nivel batalion la nivel de armată. De asemenea, trebuie menționate eforturile pentru realizarea unor sisteme informatice și aplicații de mare volum necesare direcțiilor centrale în domeniile personal, financiar-contabil, mobilizare, înzestrare, învățământ, construcții și cazarea trupelor și nu numai.
Momentele semnificative care au marcat o evoluție evidentă a structurilor de informatică le reprezintă transformarea la 1 martie 1970 a Stației Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al M. Ap. N., ca organ de execuție și înființarea la 15 iulie 1971 a Direcției Mecanizare și Automatizarea Conducerii Trupelor, ca organ de concepție în domeniu al Marelui Stat Major și care preia în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N.
Noii structuri i-au revenit, cu precădere sarcini privind:
a) elaborarea concepției unitare de introducere a sistemelor informatice în M.Ap.N (30 septembrie 1973);
b) înființarea structurilor organizatorice subordonate Marelui Stat Major pentru punerea în aplicare a acesteia astfel:
– 1975 Centrul de Calcul al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului;
– 1977 Centrul de Calcul al Marinei Militare.
Sarcina realizării aplicațiilor informatice pentru trupele de uscat a revenit Centrului de Calcul al M.Ap.N., precum și Secției de Cercetare Științifică de ACT (din subordinea Institutului Tehnic de Cercetare Proiectare al Armatei), iar din anul 1996 – Centrului de Calcul al Trupelor de Uscat.
– 1983 – Oficiul de Calcul al Comandamentului Aviației Militare.
Perioada 1981 – 1985 a reprezentat o etapă de cristalizare a obiectivelor, vizând maturizarea activității de informatică și ACT în armată si, totodată, de definire a platformei de abordare a procedeelor de perfecționare a conducerii depășind faza de lucru „în local” și realizarea proceselor de prelucrare de la distantă, prin interconectarea mijloacelor de calcul și a sistemelor închegate.
La 1 iulie 1990, Direcția Mecanizare și Automatizarea Conducerii Trupelor se transformă în DIACT, fără a-și schimba subordonarea.În perioada 1990-1992, au intrat în dotarea armatei peste 1.000 de microcalculatoare cu utilizare individuală și în rețele, la sfârșitul anului 1996 existând peste 100 de rețele de calculatoare.
La 15 februarie 1994, domeniul „Informatică și ACT” a fost asimilat ca ”serviciu”, având ca specialități: ofițeri ingineri calculatoare și echipamente de ACT, ofițeri ingineri automatizarea conducerii acțiunilor de luptă ale armelor, ofițeri informatică, maiștri militari tehnică de calcul și ofițeri pentru automatizarea conducerii acțiunilor Marinei Militare. Cu această ocazie, au fost instituite emblema pentru domeniul IACT și semnul de armă specific.
Cu acest prilej le urez „La mulți ani cu sănătate și împliniri pe plan profesional și familial tuturor informaticienilor militari!”.
Col. (rtr.) Gigi Bușe