candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 2 iunie, 2023

Ministrul Educației Ligia Deca a spus vineri, 2 iunie 2023, în cadrul unei conferințe de presă organizată pentru a face clarificări în legătură cu ordonanța privind majorarea salariilor din sistemul de învățământ, că guvernanții au înțeles semnalul de alarmă pe care l-au tras profesorii și că dascălii au nevoie de salarii decente și mai mult respect. Ligia Deca subliniază că toate salariile din învățământ cresc, precizând că ordonanța adoptată joi este constituțională.

„Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți. Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere carierei, educației centrate pe elevi. Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici”, dă asigurări Ligia Deca. Deasemenea, Ministrul Educației susține că ordonanța privind măririle salariale ale profesorilor este constituțională. „Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade. Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma „neconstituțional”. OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri”, precizează Deca.  „O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5”, adaugă ea.

Ligia Deca a explicat că salariul mediu brut în Educație crește spre 8.500 de lei.  „Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică. Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național. Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie. Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu federațiile sindicale și angajamentul este că baza de plecare este salariul mediu brut. A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vizavi de etapizările de creștere. Această creștere înseamnă o creștere de 60% în învățământ. Această creștere se face în trei tranșe.  Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent. Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare”, a explicat vineri ministrul Educației, Ligia Deca.

Gigi Bușe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.