Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 3 mai, 2023

Sute de pelerini din țară îl sărbătoresc astăzi, 03 mai 2023 la Mănăstirea Lainici, în județul Gorj, pe ocrotitorul, pe Sfântul Irodion.

Mănăstirea Lainici îl sărbătoreşte pe 3 mai pe Sfântul Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahal din Defileul Jiului, ale cărui sfinte moaşte se găsesc aici, la loc de cinste. Ziua de 3 mai poartă o încărcătură cu totul deosebită pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei.

Închinată prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, Luceafărul Olteniei, această zi adună laolaltă în sfânta mănăstire de pe Defileul Jiului sute de pelerini din judeţele Gorj şi Hunedoara, dar şi din alte zone ale ţării.

După Sfânta Liturghie, racla cu moaştele Sfântului Irodion va fi purtată în procesiune împrejurul bisericii mari. Sărbătoarea se va încheia cu tradiţionala agapă frăţească. Aceasta este organizată în trapeza mănăstirii prin osteneala părintelui stareţ Ioachim Pîrvulescu şi a întregii obşti de călugări.

Date despre viaţa şi faptele Sfântului Irodion

Sfântul Cuvios Irodion s-a născut în Bucureşti, în anul 1821, şi a primit la botez numele de Ioan. La numai 20 de ani, tânărul îşi găseşte adevărata menire ca frate la Mănăstirea Cernica.

Anii 1851-1852 îl găsesc pe Sfântul Irodion în Lavra de la Lainici. A venit cu ascultarea de a pune la punct viaţa duhovnicească a fraţilor de aici.

Sfântul Episcop Calinic de la Cernica venea foarte des la Lainici. Îl numea pe Sfântul Irodion „Luceafărul de la Lainici“ şi, deşi îi fusese ucenic, începe să ceară sfaturi şi să se spovedească la acesta.

Sfântul Irodion ajunsese să fie căutat de mulţi credincioşi. El făcea minuni încă din timpul vieţii: alunga duhurile rele, le spunea oamenilor păcatele lor şi ale înaintaşilor lor.

Pe 3 mai 1900, Sfântul Irodion a trecut la Domnul. Sfintele sale moaşte au fost descoperite cu post şi rugăciune, după 109 ani de la trecerea sa la Domnul, sub purtarea de grijă a IPS Părinte Mitropolit Irineu. În ziua de 1 mai 2011 a avut loc la Mănăstirea Lainici slujba de canonizare a Sfântului Irodion, în prezenţa membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

D.C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.