Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 23 aprilie, 2023

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 23 aprilie 2023, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și ocrotitorul armatei române.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian. Datorită victoriilor și vitejiei sale, ajunge conducător de armată. În anul 303, când împăratul Dioclețian a început lupta împotriva creștinilor, Sf. Gheorghe nu se ferește să mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat. Va fi supus la diverse chinuri, dar nici unul nu l-a făcut să renunțe la credința sa. Mulți care au fost martorii suferințelor Sf. Gheorghe, au renunțat la credința păgână și au primit credința lui Hristos. Chiar împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, a îmbrățișat creștinismul. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sf. Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în 23 aprilie, anul 304. Iconografia păstrează imaginea Sf. Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Mai este prezentat într-o mantie roșie cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând în mâna dreaptă o cruce, iar în stânga o sabie. Reprezentarea Sf. Gheorghe doborând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu, din Muntele Athos. Dintre toți sfinții sărbătoriți în lumea creștină, puțini au ajuns la faima de care s-a bucurat și se bucură Sf. Gheorghe la poporul nostru. În satele și orașele țării multe biserici sunt ridicate în cinstea lui. Orașe din țară, al treilea braț al Dunării, în Deltă, îi poartă numele. Peste 950 mii de români își aniversează onomastica de Sf. Gheorghe.

 În 1222 regele Angliei l-a ales pe Sf. Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Marele Mc. Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei (unde este considerat și protectorul animalelor), Serbiei. În Spania Sf. Gheorghe se serbează cu mese bogate și cu daruri.

Sf. Gheorghe este ocrotitorul armatei române. În comunitățile sătești contemporane se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la porți cu ramuri verzi.

La Multi Ani tuturor care își aniversează onomastica în această zi!

Gigi Bușe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.