Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 4 aprilie, 2023

Finlanda renunță la neutralitate și va fi primită oficial în NATO, devenind al 31-lea membru al Alianței, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai alianței ce va avea loc între 4 și 5 aprilie la Bruxelles.

Anunțul că Finlanda devine marți cel de-al 31-lea membru al NATO a fost făcut luni, 3 aprilie, de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Steagul Finlandei va fi arborat la sediul NATO din Bruxelles, astăzi, 4 aprilie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 15.00. „Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinței de presă premergătoare reuniunii miniștrilor de externe ai organizației de marți și miercuri, potrivit Agerpres. Finlanda și Suedia au depus împreună, în mai 2022, solicitarea de aderare la spațiul Schengen, renunțând la decenii de neutralitate ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Aderarea lor a fost însă întârziată de Turcia și Ungaria, care au aprobat în cele din urmă doar candidatura Finlandei.

Parlamentul turc a aprobat joi, 30 martie, în unanimitate un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, la câteva zile după un vot similar al Ungariei. Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă împreună cu Finlanda în mai 2022, ca reacție la invazia rusă în Ucraina. Erdogan acuză în special Suedia de pasivitate față de „teroriștii” kurzi refugiați în această țară și că guvernul refuză să-i extrădeze. De asemenea, nemulțumirile legate de criticile lansate de Stockholm la adresa politicilor premierului ungar Viktor Orban sunt motivul pentru care Budapesta nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, a afirmat, pe 29 martie, purtătorul de cuvânt al guvernului Ungariei, Zoltan Kovacs.

Reacție a Rusiei după ce NATO a anunțat că Finlanda va fi primită în alianță marți

Alexandr Grușko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a oferit luni prima reacție a Moscovei față de anunțul făcut de NATO că Finlanda va fi primită în Alianța Nord-Atlantică peste o zi, relatează Reuters.

Oficialul rus a declarat luni după-amiaza că Rusia își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.

„O parte din măsuri au fost deja anunțate. Ne vom consolida potențialul militar în direcția vest și nord-vest. În cazul în care forțele și echipamentele altor țări ale NATO vor fi staționate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”, a declarat adjunctul lui Serghei Lavrov. Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial peste o zi în alianță.  „Această mutare va oferi mai multă siguranță Finlandei, iar Suedia va fi mai în siguranță ca urmare a mutării Finlandei”, a declarat șeful NATO luni. „Toți cei 30 de aliați din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aștept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a scris Stoltenberg pe Twitter vineri, după ce parlamentul Turciei a ratificat aderarea țării nordice la alianță.

Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.