Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 4 aprilie, 2023

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că extinderea NATO obligă Rusia să ia contramăsuri pentru a-şi asigura securitatea. 

Finlanda s-a alăturat, marți, alianței militare NATO, dând o lovitură majoră Rusiei.

Dmitri Peskov, citat de Rador, a declarat în timpul unei conferinţe de presă, că extinderea NATO, în special, aderarea Finlandei la Alianţă, obligă Federaţia Rusă să ia contramăsuri pentru a-şi asigura securitatea. Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că Finlanda se va alătura Alianţei pe 4 aprilie.

Potrivit acestuia, în această zi, la sediul de la Bruxelles va fi arborat steagul Finlandei, iar ţara va deveni membră a Alianţei. Acest eveniment va fi însoţit de o ceremonie la care vor vorbi Stoltenberg şi preşedintele finlandez, Sauli Niinistö.

Aderarea Finlandei e un moment istoric. Înainte de 24 februarie 2022 Federația Rusă își dorea finlandizarea Ucrainei, adică o formă de neutralitate mai degrabă servilă în fața Rusiei (n.r. – termenul vine din perioada Războiul Rece când Finlanda și-a declarat neutralitatea, dar a avut o politică duplicitară, rămănând în sfera de influență rusă și evitând politici antisovietice). Azi efectul e total opus, Rusia „reușind” performanța de a extinde granițele NATO prin aderarea Finlandei.

Finlanda deține o graniță de aproximativ 1.300 kilometri cu Rusia.

Oficial aderarea Finlandei la NATO va intra în vigoare la ora 16:00 (ora României).

Finlanda a bifat aderarea la NATO, urmează Suedia

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat aderarea Finlandei și a vorbit de procesul de ratificare al Suediei la NATO.

„Este o săptămână istorică. Mâine (marţi – n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă pe care a avut-o ieri.

Secretarul general al NATO și-a manifestat speranța că aderarea Suediei, blocată încă de Ungaria și Turcia, se va face rapid.

„Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid”, a conchis Stoltenberg. Aderarea Suediei nu a fost ratificată încă de două state membre, Turcia şi Ungaria.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.