Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 30 martie, 2023

Cea mai mare carieră din Complexul Energetic Oltenia (CEO) riscă să rămână fără personal.

O treime dintre minerii de la cea mai mare carieră minieră din CEO sunt încadrați în baza unor contracte pe perioadă determinată. Este vorba de Cariera Minieră Roșia, cea mai mare unitate minieră din țară. Acest lucru generează îngrijorare în rândul sindicatelor care susțin că este obligatorie prelungirea contractelor de muncă ale minerilor, încadrați pe perioadă determinată.

Astfel, din 900 de salariați de la Cariera Roșia, 300 nu au contracte pe perioadă nedeterminată. Acestora li se încheie contractul individual de muncă în scurt timp, respectiv la începutul verii.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că administrația CEO ar trebui să propună o soluție mai clară în privința personalului încadrat pe perioadă determinată, având în vedere varianta în care mii de salariați ar putea pleca din compania energetică prin pensionare în baza Legii 197.

„Personalul este încadrat pe perioadă determinată ar trebui să beneficieze de încă o prelungire a contractelor individuale de muncă. În mod normal însă ar trebui să rămână în companie, dacă vor fi plecări semnificative prin pensionare”, a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. Sunt multe puncte de lucru unde angajații CEO îndeplinesc toate condițiile prevăzute de Legea 197 din 2021 și ar putea opta pentru plecare. Dumitru Pârvulescu este însă de părere că vor fi și salariați care vor mai rămâne în companie, chiar dacă vor îndeplini vârsta de pensionare. Pârvulescu a menționat că toți cei care vor dori să plece în baza Legii 197 vor fi susținuți, inclusiv la instanțele de judecată.

Germania deschide carierele, Romaânia le închide

În timp ce Germania a redeschis carierele de cărbune și pune bază în acest domeniu de a produce energie, Complexul Energetic Oltenia s-ar putea închide mult mai devreme decât se așteptau sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia. Aceștia cred că Planul de restructurare al companiei energetice va transforma total societatea în mai puțin de trei ani. Vasile Tivig, membru al Sindicatului „Energia”, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, este de părere că la finalul anului 2025, CEO va mai rămâne cu doar două grupuri energetice și două subunități miniere. Este vorba de grupul energetic numărul 4 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari și grupul energetic numărul 5 de la Turceni. Vor mai rămâne numai două subunități miniere și sub 4.000 de mineri și energeticieni.

Un grup energetic este deservit de circa 1.500 – 1.600 de persoane, mineri și energeticieni. Prin urmare, în scurt timp Complexul Energetic Oltenia nu va mai fi cel mai mare angajator din Oltenia și din județul Gorj. Un val de pensionări va fi generat anul acesta de aplicarea Legii 197 din 2021.

Actul normativ a introdus condiții speciale de muncă în sectorul de producție de la Complexul Energetic Oltenia și de la alte companii din domeniu. Cu toate acestea, nu este aplicat și pentru perioada 2001 – 2021 de către casele de pensii. Instanța supremă a decis însă recent că actul normativ trebuie să fie aplicat în sensul reducerii cu 13 ani a vârstei de pensionare. Circa 3.000 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia s-ar putea pensiona anul acesta în baza Legii 197 în momentul în care Decizia instanței supreme va fi comunicată Casei Naționale de Pensii.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.