candidati psd

Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 30 martie, 2023

Joi, 30 martie 2023, renumitul interpretul de muzică populară din Banat, Tiberiu Ceia, a trecut în eternitate. Artistul avea 82 de ani.

Anunțul a fost făcut de colegii săi de la postul public de televiziune, unde artistul prezenta o emisiune de muzică populară. „Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor. Drum luminat, dragă Tibi!”, este mesajul de pe pagina de Facebook a TVR Timișoara.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timișoara. Părinții, Aurel, funcționar, și Solomia, casnică. Despre copilărie, își amintea mereu cu drag: „Era ca în povești. Doi părinți tineri, veseli, cu mulți prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea”. Spunea că talentul l-a moștenit de la ambii părinți, dar și de la bunici. Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu și a Mariei Lătărețu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Debutul oficial a avut loc în anul 1967 , pe scena Operei din Timișoara. După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timișoara, a urmat Școala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timișoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba și literatura română, și tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanță”, în concursul dintre Timișoara și Iași. A câștigat și a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai. La meseria de profesor a renunțat după 12 ani, timp în care a fost profesor și la gimnaziu, și la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învățământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din țară. Tiberiu Ceia a fost director de școală, director de Ansamblu artistic, redactor șef, apoi director la Studioul TVR Timișoara.

Drum lin la ceruri, maestre Tiberiu Ceia!

Gigi Bușe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.