Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 19 martie, 2023

La data de 16.03.2023, începând cu ora 10:00, la Muzeul Județean Gorj din Târgu-Jiu, s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, cu următoarea ordine de zi:

1. Analiza activității Consiliului Director pentru perioada 16 martie 2022  – 16 martie 2023  = 30 minute. Raportor: Col. (rtr.) Walter Loga

2. Prezentarea și aprobarea Planului de activități pentru perioada: aprilie 2023 – aprilie 2024 = 5 minute. Raportor: Lt. col. (rtr.) Ghindă Ovidiu.

3. Analiza Execuției bugetare pe anul 2022 și aprobarea proiectului Bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 = 5 minute. Raportor: contabil Viorica Ionescu.
5. Prezentarea Raportului anual al Comisiei de Cenzori pe anul 2022, realizat de Ec. Petre Ciuclea, președintele C. Cz. = 5 minute. Raportor: Col. (rtr.) Gigi Bușe, deoarece domnul Petre Ciuclea este internat la spital la Timișoara.

6. Discuții = 35 minute. TIMP TOTAL = 80 minute

La această activitate ne-au onorat cu prezența: Gheorghe Nichifor – prim-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Stamatoiu – primarul Comunei Scoarța, lt. col. Irinel Barbu, reprezentatul Garnizoanei Târgu Jiu și Pompiliu Ciolacu – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.   

În spiritul principiilor de promovare în rândul tinerilor, a sentimentelor de prețuire și adâncă recunoștință față de jertfa eroilor noștrii, a cinstirii memoriei lor, precum și cultivarea patriotismului ca sentiment ideologic fundamental, de apartenență la rădăcinile acestui popor, A.N.C.E. „R.M.” Gorj „Tudor Vladimirescu” a conceput și organizat o serie de activități care să contribuie la conștientizarea, consolidarea și ridicarea nivelului de înțelegere a principiilor mai sus enunțate mai ales în rândurile tinerilor elevi., din care voi prezenta  doar o parte din ele, astfel:

La data de 14 ianuarie 2022, la ora 10.00, la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, am omagiat-o pe eroina noastră națională cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la nașterea sa.

Tot la 14 ianuarie 2022, dar la ora 12.00, la Casa de Cultură din Novaci, sub coordonarea doamnei prof. Elena Basarabă, s-a desfășurat simpozionul literar „Dor de Eminescu, dor de poezie”, în care a avut loc lansarea volumului de debut în poezie, „Printre stele și flori”, al poetei Florentina Cuteanu. Delegația A.N.C.E. „Regina Maria” a fost condusă de col.(rtr.) Walter Loga.  

Vineri, 21 ianuarie 2022, cu prilejul sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, filiala noastră a fost prezentă la activitățile desfășurate la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” și la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu dar și de autoritățile locale din Piața Prefecturii.  

Pe data de 11 februarie 2022, la Școala Generală nr.1 Dănești, în prezența col.(rtr.) Walter Loga, col.(rtr.) Gheorghe Bușe, Lt.col.(rtr.) Ovidiu Ghindă, a avut loc Adunarea Generală a Subfilialei Dănești care a decis desființarea subfilialei din lipsă de membri. Cei trei membri rămași au fost transferați la Filială.

Luni 14 februarie 2022, Biroul Executiv Județean Gorj l-a sărbătorit pe dl. col. (rtr.) Iulică Gr. Liescu, cu ocazia  împlinirii vârstei de 87 de ani, care la doar 18 ani a devenit cel mai tânăr locotenent al Armatei Române. Membru al A.N.C.E. „Regina Maria” Gorj, și al ANCMRR filiala Gorj „Gl. Ioan Culcer”, a fost felicitat de membrii acestor asociații.  

Pe data de 18 februarie 2022, la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Tg-Jiu a avut loc ceremonia oficială a galei „Neuitaților Eroi ai Neamului, Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu”, ce a inclus prezentarea filmelor documentare „Cătălina Teodoroiu, Eroina Poporului Român” și „Tudor, eroul din Vladimir”, realizate de Dorin Brozbă, în prezența actorilor și a realizatorilor peliculei.

Sâmbătă 12 martie 2022, a avut loc comemorarea a 65 de ani de la trecerea în neființă a părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi. Activitatea, ca a avut ca organizatori și filiala noastră, s-a desfășurat la Mănăstirea Lainici, în prezența Î.P.S dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Pe 17 martie 2022 s-a desfășurat la Cercul Militar din Tg-Jiu, Adunarea Generală a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, unde s-a ales Biroul și Comitetul Director pentru perioada 2022-2026, precum și delegatul pentru Conferința Națională în persoana președintelui filialei.

Col.(rtr.) de finanțe, Zinca Pantelimon, membru al A.N.C.E. „R.M.” Gorj, a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, în cimitirul din satul Copăcioasa, comuna Scoarța. Au participat cadre active și în rezervă, familia și consăteni în frunte cu primarul Ion Stamatoiu.

Ziua de 9 mai 2022, dedicată Zilei Victoriei Națiunilor Unite și Zilei Europei a fost sărbătorită și la Tg.-Jiu. La acest eveniment a participat și o delegație a A.N.C.E. „Regina Maria”  condusă de col .(rtr.) Walter Loga.  

– În data de 10 mai, la Casa de Cultură a orașului Novaci s-au sărbătorit 120 de ani de la înființarea Bibliotecii din Novaci. Cu acest prilej d-na prof. Elena Basarabă directoarea Casei de Cultură a organizat colocviul „Biblioteca Novăceană – 120 de ani de activitate” la care a participat și o delegație a A.N.C.E. „Regina Maria” condusă de col. (rtr.) Gigi Bușe.   

  A.N.C.E. „R.M.” Gorj a comemorat Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului în data de 2 iunie 2022. Delegațiile filialei noastre au participat la mai multe manifestări care s-au desfășurat la Școala Gimnazială nr.1 Negomir, în satul Raci la monumentul din curtea bisericii, la Monumentul Eroilor din satul Pojogeni și Târgu Cărbunești, dar și la ceremonialul militar și religios organizat de autoritățile județene și locale din Târgu-Jiu.

În după amiaza zilei de 2 iunie 2022, la Monumentul Eroilor din Golești, Jud. Vâlcea a avut loc un ceremonial militar și religios, de strămutare a rămășițelor pământești ale Eroului vâlcean Ion Deaconu Stanciu, căzut eroic la datorie în satul Măgura, comuna Moeciu, județul Brașov, în primele lupte din august 1916, ale Regimentului 4 Argeș. La eveniment a participat și o delegație gorjeană alcătuită din col. ing.(rtr.) Walter Loga și soția sa, col. (rtr.) Munteanu Vasile și col.(rtr.) Gheorghe Bușe. Activitatea a fost urmată de un parastas al eroilor.   

Duminică 5 iunie 2022, la Padeș pe „Câmpia Soarelui”, numeroși localnici și turiști din diferite zone ale țării, alături de autoritățile locale, au participat la serbarea omagială, „Imn în Câmpia Soarelui”, prin care s-a marcat personalitatea marelui erou național, Tudor Vladimirescu și pandurii săi. Cu acest prilej a fost inaugurat Monumentul „Proclamației de la Padeș”, reparat și renovat. La această activitate a participat și o delegație a A.N.C.E. „Regina Maria” condusă de lt.col.(rtr.) Ovidiu Ghindă.

Ultima activitate din semestrul 1 s-a desfășurat pe 26 iulie, și a fost dedicată „Zilei Drapelului Național.

– În Pasul Vulcan, pe 20 august, s-a desfășurat cea de-a VII- a ediție a manifestării „De la război la Marea Unire”, ca recunoștință a românilor față de eroii neamului românesc, care în anul 1916 au purtat aici, lupte crâncene și cărora le datorăm existența noastră pe aceste meleaguri sfinte, protejate de Dumnezeu. Delegația filialei Gorj a fost condusă de col. (rtr.) Gheorghe Bușe.

Luni 22 august, cu prilejul comemorării celor 105 ani de la moartea, la 22 august 1917, a slt. Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer a Armatei Române, la Muzeul de Artă din Tg-Jiu a fost lansată antologia de evocări literare „Ecaterina Teodoroiu –Eroina Olteniei , realizată de Any Drăgoianu și Gabi-Cristian Roșianu. Cu acest prilej col. (rtr.) Gheorghe Bușe a făcut o expunere a activității militare a Ecaterinei Teodoroiu.

 Pe data de 20 septembrie 2022, am lansat nr. 7 al revistei „Gorjul Eroic”, cu un conținut bogat și variat de articole din viața și activitatea militară dar și de interes general.

În seara zilei de 14 octombrie la Muzeul Județean de istorie „Alexandru Ștefulescu”, o delegație a asociației noastre condusă de col. (rtr.) Gheorghe Bușe, a participat la lansarea lucrării „Monografia comunei Vădeni – Județul Gorj. Istorie. Personalități. Cultură și civilizație”, ultima lucrare a istoricului dr. Vasile Marinoiu, fost director al acestui muzeu.

– La 24 octombrie, o delegație a pensionarilor militari gorjeni formată din membrii tuturor asociațiilor militare, inclusiv A.N.C.E. „R.M.” prin președinte col.(rtr.) Walter Loga și col.(rtr.) Gheorghe Bușe, au depus o notă de protest la Prefectura Gorj, prin care se cere Guvernului României și a factorilor de răspundere avizați, rezolvarea problemei discriminărilor din legea pensiilor militare.

– Pe 25 octombrie, Ziua Armatei a fost sărbătorită la Tg-Jiu printr-un ceremonial militar și religios, organizat în Piața Prefecturii, la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai structurilor militare din județ, militari activi și membrii ai asociațiilor militare în rezervă sau retragere, dar și un numeros public. Delegația A.N.C.E. „R.M.” Gorj, a fost condusă de lt. col. (rtr.) Ovidiu Ghindă.

Sâmbătă 5 noiembrie, credincioșii creștini-ortodocși, au prăznuit Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților, prilej de pomenire a Eroilor Neamului Românesc. Cu acest prilej Filiala  A.N.C.E. „R.M.” Gorj în colaborare cu primăria Dănești, au organizat în satul Trocani, un ceremonial religios, la Crucea Eroilor Neamului, ridicată cu sprijinul Filialei Gorj în anul 2015. Delegația noastră a fost condusă de col. (rtr.) Gheorghe Bușe.

În ziua de 11 noiembrie la Cimitirul Internațional al Eroilor din Tg.-Jiu, s-a desfășurat un ceremonial dedicat împlinirii a 104 ani de la semnarea armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial și de marcare a Zilei Veteranilor din teatrele de operații, la care filiala noastră a fost unul dintre organizatori, iar domnul col. (rtr.) Gheorghe Bușe a vorbit despre „Ziua Veteranilor din teatrele de operații” iar domnul col. (rtr.) dr. Bebe Dobre a prezentat, cu lux de amănunte, situația din Europa anului 1918 care a culminat cu semnarea Armistițiului de la Compiègne, de lângă Paris.  

– Vineri 25 noiembrie, Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Tg.-Jiu a fost gazda lansării romanului „Femei de iasomie”, roman de debut al scriitorului craiovean, Ionel Bușe, prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, dar născut la Târgu-Logrești, județul Gorj. La acest eveniment cultural, din partea filialei noastre au participat col. (rtr.) Gheorghe Bușe, prof.dr. Ion Mocioi și prof. Ion Pința.

Pe 26 noiembrie, Școala Gimnazială din Scoarța în parteneriat cu Primăria Scoarța și cu aportul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, A.N.C.E. „R.M.”, Filiala Gorj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, a organizat și desfășurat cea de a doua ediție a concursului de recitare poezii și interpretare cântece patriotice „Trăiască România Dodoloață”, dedicat Zilei Naționale a României, cu participarea a peste 190 de elevi din Tg. Cărbunești, Albeni, Andreești și Scoarța. Din juriu au făcut parte col. (rtr.) Gheorghe Bușe și col. dr. (rtr.) Bebe Dobre. Concursul a fost organizat pe două secțiuni: Recitare poezie patriotică și interpretare cântece patriotice. Premiile au fost acordate câștigătorilor de Primăria Scoarța, iar Subfiliala Scoarța a A.N.C.E. „Regina Maria” Gorj, prin președintele ei, col. (rtr.) dr. Bebe Dobre, a acordat un premiu special, 250 lei, la secțiunea interpretare – nivel primar, elevei Lupu Denisa Maria, clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială Scoarța.

Joi 22 decembrie 2022, l-am condus pe ultimul drum pe dl. col. (rtr.) Iulică Gr. Liescu, membru al A.N.C.E. „R.M.” Gorj, care a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Militar din Târgu Jiu. Cu acest eveniment, A.N.C.E. „R.M.” Gorj a încheiat activitățile pe anul 2022. 

La final, domnul prof. dr. Dumitru-Valentin Pătrașcu a prezentat câteva cărți istorice scrise de el sau de soția sa, doamna Daniela-Liliana Pătrașcu: Amintirile cercetașului Gheorghe Cristescu din Constanța (1915 – 1919), Dobrogea, evoluția administrativă (1978 – 1913), Bicentenarul Revoluției de la 1821, Gorjeni în armata SUA în Primul Război Mondial, Participarea preoților militari gorjeni la Primul Război Mondial.   

În continuare vom avea în atenție întărirea colaborării cu celelalte structuri asociative ale militarilor rezerviști care au ca obiectiv comun promovarea valorilor istoriei naționale, contribuția armatei la edificarea statului român modern și comemorarea jertfelor de sânge ale înaintașilor noștri și intensificarea activității Cercurilor „Cultul Eroilor” în unitățile școlare din Județul Gorj, ca vector de promovare a actului de cultură patriotică.  

Col. (rtr.) Gigi BUȘE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.