Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 12 martie, 2023

Rudel Obreja, fostul mare pugilist și preşedinte al Federației Române de Box (2004 – 2012), a încetat din viață, duminică, 12 martie 2023, la vârsta de 57 de ani, după ce în ultimele luni a trecut prin momente grele, a anunțat, pe Facebook, președintele Ligii Profesioniste de Box din România, Viorel Plosca.

„Cu adâncă durere în suflet, anunțăm trecerea în neființă a fostului mare om de box Rudel Obreja. Drum lin printre stele drag prieten! Bunul Dumnezeu să te odihnească în pace!”, se arată în mesaj.

Deși născut la Galați, la 6 august 1965, Rudel Obreja și-a început cariera sportivă la București în anul 1977 în cadrul clubului sportiv Dinamo. Prima competiție la care a participat și pe care a și câștigat-o a fost Cupa 16 februarie 1980. Seria învingerilor continuă cu obținerea a 7 titluri de Campion Național al României, titlul de Vicecampion European la Atena în 1989 și a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989. Rudel Obreja a acumulat, în toți acești ani, un număr de 230 de meciuri boxate din care 215 câștigate, reușind primul K.O. din istoria boxului amator cu cască în anul 1984, chiar la Jocurile Olimpice.

În anul 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federației Române de Box, îndeplinind în același timp diferite funcții în federațiile europeană și internațională a boxului amator, până în noiembrie 2012.  În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare fiind acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la luare de mită în Gala Bute. El a fost eliberat în decembrie 2018 din Penitenciarul Jilava după ce magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au admis contestația de suspendare a executării pedepsei, formulate în baza faptului că alcătuirea  completurilor de 5 judecători nu s-a făcut prin tragere la sorți, însă, în aprilie 2022, i-a respins ca nefondate contestațiile în anulare ale lui Rudel Obreja, astfel că acesta a revenit după gratii. În iulie 2022, Tribunalul Ilfov dispunea eliberarea lui Rudel Obreja pentru ca acesta să se poată trata de cancer într-un spital civil din țară.

Rudel Obreja a fost căsătorit până la moartea sa, cu Antoanela Obreja, cu care a avut o fată, Leyla Denisa Obreja, și doi băieți, Rudelis Obreja și Antonis Obreja.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, la stele, Rudel Obreja! Sincere condoleanțe familiei!

Gigi Bușe





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.