Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 17 februarie, 2023

Seria de cutremure din ultimele zile din nordul Gorjului pare a fi una nesfârșită, care va influența de acum încolo pe termen lung viața oamenilor de aici. Replicile de intensități diferite au făcut ca zona să fie considerată de acum una seismică, fapt care va duce la schimbarea regulilor în construcții în privința siguranței clădirilor.

Și pentru copii lucrurile se vor schimba pentru că săptămâna viitoare ar urma să intre din vacanță direct în programul „Școala Altfel”. Între orele 23.30 și 03.07, măsurătorile oficiale au înregistrat în noaptea de miercuri spre joi nu mai puțin de 4 cutremure a căror magnitudine a depășit ori s-a apropiat de valoarea de 4, maximul fiind 4,2. Pe acesta din urmă l-au resimțit majoritatea locuitorilor din Târgu-Jiu, oamenii spunând că deja au început să se obișnuiască cu astfel de evenimente nedorite și să nu mai doarmă noaptea. „Am o vitrină la apartament și geamurile s-au deschis singure. Zgomotul lor m-a trezit. Simțisem și vibrațiile, dar geamurile au fost cele care m-au făcut să îmi dau seama că e iar cutremur”, a mărturisit un pensionar din oraș.”, a povestit o altă gorjeancă. Și mărturii de acest gen pot fi relatate în număr mare. „Cred că încet-încet o să ne obișnuim cu ele ca și cu COVID-ul. Bine că nu vine unul mai mare, dar e rău că nu mai poți dormi noaptea. Acum avem noroc că sunt și aplicații pe telefoane și măcar aflăm repede cât a fost magnitudinea că altfel, dacă era ca pe vremuri, cred că panica era mai mare. Așa, când îl vezi că e mai mic te mai liniștești și speri să fie ultimul”, a declarat un alt bărbat. Noi stații de măsurare a mișcărilor tectonice În aceste zile specialiștii de la Institutul Național de Fizica Pământului au instalat la Runcu, la Peștișani, la Dobrița și Lelești stații de măsurare a mișcărilor tectonice. O astfel de stație era deja în funcțiune la Turcinești, iar o alta există la Petroșani, specialiștii putând acum să strângă mai multe date despre micile cutremure care au loc în zona Gorjului de câteva zile. „Categoric aceste stații ne oferă mai multe informații, mai ales pentru cutremurele foarte mici, sub 2 magnitudine, pentru că sunt foarte aproape de zonele epicentrale. Cele pe care le-am instalat deja la Runcu, la Bâltișoara, la Lelești și Dobrița transmit date către Institutul Național de Fizică a Pământului, iar de azi vor transmite în timp real și cele pe care reușim să le montăm”, a menționat Eduard Năstase, unul dintre specialiștii veniți de la București în Gorj.

E nevoie de bani pentru sediul Primăriei Târgu-Jiu

Pentru că seria cutremurelor nu s-a oprit, ieri dimineață mai mulți muncitori au fost urcați pe sediul Primăriei Târgu-Jiu pentru a demola și ultimele coșuri de fum care existau aici și care reprezentau un pericol pentru oricine se afla în zona lor. Ele vor trebui refăcute pentru că sediul municipalității e clădire de patrimoniu și legea obligă autoritățile să o păstreze intactă, chiar dacă acele coșuri nu mai sunt folosite la nimic. „Pericolul iminent din preajma Primăriei a fost îndepărtat, dar acum se elimină și ultimele 4 coșuri care se mai aflau pe clădire. Ele nu reprezentau un pericol imediat, dar le vom elimina pentru că este clar că și acestea, în timp, pot reprezenta un pericol. Nu știm ce ne așteaptă. Încercăm să refacem în primă fază acoperișul ca să nu avem prejudicii din cauza intemperiilor, iar apoi ne adresăm Comitetului pentru Situații de Urgență în vederea găsirii unei soluții financiare. Vorbim totuși de un monument istoric. În fiecare minut suntem supuși unui risc atâta timp cât cutremurele continuă. Vom rămâne însă pe poziții, eu și angajații Primăriei Târgu-Jiu, în primul rând pentru gestionarea corectă a acestei situații. Experții ne-au comunicat că nu există vreun risc dacă intrăm în clădire pentru că, altfel, dacă măcar un expert care a venit aici ne spunea că e și cel mai mic risc luam altă decizie. Miercuri a fost suspendată activitatea cu publicul pentru că încă erau lucrări la acoperiș, dar de azi s-a reluat activitatea printr-un singur punct, unde nu există niciun risc, prin Centrul de Informare a Cetățenilor”, a transmis Marcel Romanescu.

 Școală închisă Între timp, la Arcani, autoritățile au luat decizia de a închide școala de aici, grav afectată de cutremur. Cei 50 de copii vor face cursurile în alte două școli din comună, reabilitate, dar nefolosite din lipsă de elevi. Acum acestea își găsesc utilitatea. Școala are zidurile din clasele de la etaj complet fisurate, ieri autoritățile județene recomandând tuturor unităților de învățământ ca de lunea viitoare elevii să intre direct în programul „Școala Altfel”. Prefectul Cristina Cilibiu și cei doi subprefecți ai județului, împreună cu președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, au mers în teren și au văzut toate problemele create de cutremur. Prefectul a menționat că, din partea Inspectoratului Școlar, școlile vor primi recomandarea de a trece imediat la programul „Școala Altfel”, o decizie urmând să fie luată de fiecare consiliu de administrație al fiecărei unități de învățământ. Măsura este una menită să mai calmeze temerile că elevii ar putea fi în pericol dacă un nou cutremur puternic are loc în timpul orelor de curs. Prin programul „Școala Altfel”, copiii ar urma să fie implicați în activități extrașcolare, care să îi țină departe de sălile de curs. În teren au mers și echipele de evaluare a pagubelor, prefectul Cilibiu declarând că autoritățile au o problemă majoră dată de faptul că în județ nu există experții necesari pentru astfel de demersuri. „În momentul de față a fost făcut un apel către Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării pentru că la nivelul județului Gorj avem un singur expert tehnic de structură și am avea nevoie, cel puțin la Palatul Administrativ, la corpul vechi al liceului de la Tudor, care sunt și monumente istorice, am avea nevoie de experți tehnici autorizați de structură și, mai ales, autorizați și pe clădiri care sunt monumente istorice”, a menționat Cristina Cilibiu.

E obligatorie, aici, prezența specialiștilor din ministere

După cele văzute și constatate în teren, președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, a declarat că regulile în construcții ar trebui schimbate de acum încolo. Pentru a evita pagubele materiale și pierderile de vieți omenești gorjenii vor trebui să construiască la alte standarde, după ce zona a devenit una seismică. „Avem nevoie de reguli noi. Școala de la Arcani, de exemplu, este reabilitată în 2011, iar acum se vede clar că trebuie schimbat normativul de construcții. Este clar că suntem o zonă seismică și normativele pentru viitor trebuie să fie schimbate pentru ca autoritățile, cetățenii să țină cont de aceste lucruri. S-a schimbat totul, de marți totul e schimbat pentru județul nostru și cred că pentru toată regiunea, iar normativele de lucru trebuie obligatoriu modificate și cred că e obligatoriu ca specialiști din București, din ministere, să vină la fața locului să vadă ce se întâmplă și ce să facem pentru viitor dacă dorim să protejăm viața noastră și a celor de lângă noi”, a declarat Cosmin Popescu.

B.Marius





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.