Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 12 februarie, 2023

Vehiculele tactice ușoare americane Joint Light Tactical Vehicle sau, pe scurt, JLTV – sunt la mare căutare. Americanii extind contractul pentru JLTV, la puțin timp după ce a fost plasată comanda pentru România, care va achiziționa astfel de blindate pentru Forțele de Operații Speciale (FOS).

Amintim că la începutul acestui an, compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV. Nu se oferă foarte multe detalii, doar că livrările sunt destinate pentru România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru, state care au ales JLTV.  În ceea ce privește România e vorba cu certitudine de programul de înzestrare pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS), cel pentru Armata română fiind în procedură de derulare prin licitație. În cursul acestei săptămâni, cei de la Oshkosh au anunțat oficial că s-a plasat o comandă pentru suplimentarea achiziției de blindate tactice JLTV către Armata SUA, o comandă în valoare de 84.9 milioane de dolari.

George Mansfield, vicepreședinte în cadrul Oshkosh Defense, amintește că din 2015 de când compania a câștigat contractul pentru înzestrarea Armatei SUA cu JLTV, „Oshkosh s-a angajat să ofere Armatei americane cel mai performant și capabil blindat tactic construit vreodată”. JLTV este cea mai recentă generație de vehicule blindate 4×4 proiectate și fabricate integral de compania americană Oshkosh Defense. La 25 august 2015, L-ATV a fost selectat drept câștigător al programului JLTV. Prima comandă de livrare a JLTV a fost plasată în martie 2016, armata americană comandând 657 de vehicule. Valoarea totală a contractului se va ridica la 6,5 miliarde de dolari și va include furnizarea a aproximativ 17.000 de vehicule JLTV și 10.000 de remorci pentru Armata americană.

Foarte important de subliniat, contractul acordat de România către Oshkosh Defense pentru blindate tactice JLTV nu e cel pentru Armata română, ci pentru Forțele pentru Operații Speciale. În contractul de achiziții de blindate pentru Armată, Oshkosh concurează într-o licitație deschisă cu mai multe companii, printre care și francezii de la Arquus care ne propun Sherpa 4×4, JLTV și Sherpa fiind și favoriții licitației. România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS). Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc. Ceea ce înseamnă că Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Armatei României ar putea primi în jur de 120 – 130 de vehicule tactice JLTV. Contractul pentru achiziția de blindate 4×4 pentru Armata României e mult mai mare și se anunță o „bătălie la baionetă” între francezi și americani.

Col. (rtr.) Gigi BUȘE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.