Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 9 februarie, 2023

Exercițiul ,,EAGLE ROYAL 23” se desfășoară la Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, județul Constanța, între 2 și 10 februarie 2023, în cadrul lui având loc trageri de luptă.   

Poligonul de la Capu Midia

Poligonul de la Capu Midia este locul unde se antrenează artileriștii și rachetiștii antiaerieni din cadrul Armatei Române. Este singurul loc din țară unde se pot executa trageri antiaeriene. Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia (C.N.I.Ap.AA), singurul din țară în care se pot executa trageri antiaeriene, a împlinit în 2022, 72 de ani de existență.  „Un loc cu semnificații speciale, de mare rezonanță în viața artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni, poligonul din cadrul C.N.I.Ap.AA reprezintă un simbol în jurul căruia gravitează dragostea de armă, pasiunea, profesionalismul, curajul și tenacitatea acestor militari”, transmit reprezentanții centrului. Poligonul Capu Midia, amplasat în sud-estul României, pe țărmul Mării Negre, la 30 km nord de orașul Constanța, este locul unde fiecare artilerist și rachetist antiaerian primește botezul focului. De-a lungul timpului, în C.N.I.Ap.AA s-au instruit militari români și militari străini din Franța, Belgia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Republica Moldova, Israel, Olanda, Slovenia, Bulgaria sau Georgia.

Aceștia au executat trageri reale cu sisteme de artilerie, rachete antiaeriene şi rachete sol-aer în cadrul unor exerciții tactice ca „AZUR”, „ISTRIA”, „TOBRUQ LEGACY”, „PATRIOT SHOCK” sau „SABER GUARDIAN” începând cu mitraliera antiaeriană cal. 14,5 mm, tunurile antiaerian cal. 30 mm, 35 mm (OERLIKON, GEPARD), 57mm, 100 mm, tunul terestru cal. 120 mm, obuzierele cal. 152 mm, aruncătoarele cal. 82 și 120 mm și continuând cu sistemele de rachete antiaeriene/sol-aer – CA-94, CA-95, VOLHOV, STINGER, MISTRAL, AVENGER, HAWK și PATRIOT.

Scopul exercițiului ,,EAGLE ROYAL 23” este de a testa interoperabilitatea sistemelor de artilerie, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că la acest exercițiu participă 350 de militari cu 60 vehicule militare aparținând Grupului de Luptă al NATO din România. Militarilor NATO li se alătură cei ai Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și cei ai Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii participă.

Etapa finală de astăzi, joi, 9 februarie, a exercițiului a cuprins lansări cu sistemele HIMARS din dotarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice și cu sisteme MLRS ale partenerilor francezi. Exercițiul a reunit forțe și capabilități din cadrul unor unități HIMARS românești și de artilerie franceze și americane, care au acționat în baza unui scenariu fictiv. Subunitățile participante au asigurat sprijinul de foc pentru o structură de nivel divizie, similară Diviziei Multinaționale de Sud-Est, aflată într-o operație de apărare în zona de coastă a Mării Negre. Pentru angajarea cu precizie a inamicului, au contribuit cu informații structuri de aviație românești, de radiolocație franceze și sisteme aeriene fără pilot olandeze.

Col. (rtr.) Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.