Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 24 noiembrie, 2021

Luni, 22 noiembrie 2021, a murit Francisca Susano, la casa ei din Kabankalan, în provincial Negros din Filipine, ultimul om născut în secolul al XIX-lea. Avea 124 de ani și era cel mai bătrân om de pe planetă.

Un reprezentant al orașului în care locuia Francisca a declarat la o zi după decesul ei: „Vă anunțăm cu regret că am fost foarte triști când am aflat că draga noastră Lola Francisca Susano a decedat luni dimineață, pe 22 noiembrie”, potrivit Daily Mail. Francisca Susano și-a dat ultima suflare în casa ei. Cauza morții sale nu a fost încă stabilită, dar cert e că nu avusese simptome de COVID. Femeia, căreia i se spunea cu afecțiune „Mama Lola”, s-a născut pe 11 septembrie 1897, când țara încă era sub tutela Spaniei, iar pe tronul britanic era regina Victoria.  

Recordul îi aparține deocamdată franțuzoaicei Jeanne Calment, care a atins 122 de ani și 164 de zile. Potrivit Guinness World Records, franțuzoaica Jeanne Calment, s-a născut în 1875 și a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani, 164 de zile, după ce a supraviețuit atât fiicei, cât și nepotului. A fost sănătoasă pentru cea mai mare parte a vieții, a mers cu bicicleta până la vârsta de 100 de ani și a trăit singură până la 110 ani. Putea chiar să meargă până la 115 – dar a căzut, și-a rupt piciorul și a avut nevoie de un scaun cu rotile după aceea. Jeanne a spus odată la televizor că: „Nu am fost niciodată bolnavă, niciodată” și se spune că și-a îngrijit pielea cu ulei de măsline și o pudră de pudră. Un film documentar a fost lansat în 1995 despre viața ei plină de culoare, intitulat „Dincolo de 120 de ani cu Jeanne Calment”.

Declarația lui Francisa cum că ar fi cea mai în vârstă persoană din lume a venit la două luni după ce o familie din Eritrea a declarat că bunicul lor, Natabay Tinsiew a decedat la vârsta de 127 ani. Nepotul lui, Zere Natabay, a declarat pentru BBC că în registrele bisericii el apare că ar fi fost botezat în 1894 în satul Azefa. Cel mai în vârstă bărbat din lume a fost găsit în Japonia. Jiroemon Kimura a murit în 2013, la vârsta de 116 ani, potrivit Cărții Recordurilor.

Lola, așa cum o strigau cei dragi, nu doar că era cea mai în vârstă persoană din lume, dar se crede că a fost și ultima persoană născută în secolul XIX.

Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.