Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 22 iunie, 2021

Din cei 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, înscriși în acest an la Evaluarea Națională 2021, la prima probă au participat marți, 22 iunie, 123.563 elevi la nivel național, reprezentând un procent de 94,2%, fiind cu un procent mai mare decât cel al elevilor prezenți anul trecut, 93,1%.

Potrivit IȘJ Gorj, la prima probă a Evaluării Naționale s-au înscris 2095 de candidați, înregistrându-se un număr de 71 de absenți.

Un singur elev, cu cerințe educaționale speciale (CES) din București, a fost eliminat din examen la prima probă, deoarece nu a predat telefonul la intrarea în examen. Copilul a spus că a uitat să-l predea. Secretarul de stat Maria Manea,  a spus că elevului i-a sunat telefonul în timpul examenului.

Un alt incident petrecut marți a fost depistat în Satu Mare, unde au fost distribuite, pentru un număr de 10 elevi, alte subiecte decât cele care ar fi trebuit. Elevii vor susține, din nou, miercuri, examenul pe subiectele de rezervă extrase azi și care vor rămâne secrete până mâine dimineață.

Ce au avut de rezolvat elevii

Elevii de clasa a opta au avut de parcurs două texte la prima vedere – „Pantera neagră” de Sorin Titel și un articol de pe site-ul Dilema Veche semnat de Stela Giurgeanu, „Falsa generozitate”. Un text de Sorin Titel, „Zborul”, a fost dat și la subiectele de anul trecut, Evaluarea Națională 2020. La unul dintre exerciții, punctul 8 de la Subiectul 1, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să își urmezi visul în orice condiții?”, în 50-90 cuvinte. La punctul 9 de la Subiectul 1, li s-a cerut să asocieze fragmentul din „Pantera neagră” de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, în 50-100 de cuvinte. La ultimul subiect, compunerea de minim 150 de cuvinte, elevii au avut de realizat un text narativ. Cerința de la ultimul subiect, subiectul al II-lea: „Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.”

Primele rezultate, afișate pe 29 iunie


Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Ca și anul trecut, lucrările candidaților din județul nostru nu vor fi corectate în Gorj. ”Lucrările vor fi evaluate într-un alt județ. Vom primi marți, de la Minister, lista cu centrul la care am fost repartizați și vom transporta lucrările pentru a fi evaluate în centrul respectiv, urmând ca și noi, Gorjul, să evaluăm lucrările dintr-un alt județ, care ne va fi repartizat tot marți. Avem organizate două centre de evaluare pentru aceste lucrări, la Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae”, unde vor fi evaluate lucrările la Matematică, și la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, unde vor evalua lucrările la Limba română. Echipajele Jandarmeriei vor monitoriza inclusiv transportul lucrărilor către centrul de evaluare la care vom fi repartizați”, a mai anunțat inspectorul școlar general adjunct Marian Staicu. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie. Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susține aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021.

Le dorim succes tuturor elevilor care susțin Evaluarea Națională – 2021!

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.