Unitatea de învățământ ce poartă cu mândrie numele celebrului om politic își propune ca prin activitățile organizate să omagieze personalitatea marelui politician, aportul deosebit adus de acesta la edificarea județului Gorj, dar și contribuția sa la dezvoltarea culturală a întregii țări.

În vederea comemorării a 62 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui om politic, în data de 28.03.2019 s-a desfășurat proiectul educațional ,,Gheorghe Tătărescu-reperele unei biografii în slujba Gorjului” care a cuprins : expoziții de fotografie, workshopuri, videopoiecții.
De asemenea, în această perioadă, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărăscu„ găzduiește prima ediție a concursului județean de istorie ,,Gheorghe Tătărescu.Omul și faptele sale”, organizat în parteneriat cu Universitatea ,,Constantin Brâncuși”, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj, Asociația cultural-istorică ,,Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația ,,Școala Gorjeană”, concurs cuprins în CAEJ 2019, poziția 4.
Născut la Craiova, județul Dolj, într-o familie de generali, în anul 1886, a fost pe rând jurist, om politic și membru de onoare al Academiei Române. Familia Tătărescu are o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi cultural-educativă a judeţului Gorj. Gheorghe Tătărescu se trage din vechi familii boiereşti. Tatăl său a fost generalul Nicolae Tătărescu (1850-1916) şi mama, Speranţa Tătărescu (1858-1920), născută Părăianu, avea strămoşi atestaţi începând cu secolul al XV-lea, şi care mai târziu au fost dregători în sfaturile domneşti, ctitori de biserici, prefecţi ai Gorjului şi primari ai oraşului Târgu-Jiu.

S-a remarcat, mai ales în viața politică unde a ocupat funcții importante începând ca deputat de Gorj, subsecretar de stat, ministru ad-interim al Afacerilor Externe, ambasador la Paris și culminând cu funcția de prim-ministru al României.
Identificându-se cu interesele mari ale ţării, Gheorghe Tătărescu nu a uitat Gorjul, acţiunile lui politice împletindu-se armonios cu acţiunile desfăşurate de soţia sa, Arethia Tătărescu.

De numele său se leagă: înfiinţarea Fabricii de ţigarete, a Fabricii de cărămidă, Fabricii de confecţii pentru armată, Uzinelor Sadu, Fabricii de marmeladă de la Vădeni, Sanatoriului TBC dr la Suseni-Dobriţa. Gheorghe Tătărescu susţine modernizarea oraşului Târgu-Jiu, sprijină iniţiativa de ridicare a tripticului brâncuşian, reia lucrările la tronsonul de cale ferată Bumbeşti-Livezeni, reface drumul transmontan Novaci-Sebeş. Prin intermediul acestor evenimente elevii au posibilitatea de a cunoaște contribuția personalității istorice la dezvoltarea economică și culturală a județului Gorj prin activităţii de investigare, documentare, cercetare şi aplicare practică.
Prof. Adriana RĂDOI, director Şc.Gimnazială ,,Gheorghe Tătărescu” Tg Jiu