În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în perioada 1-10 octombrie 2017, s-a desfăşurat ediția a 28-a a unui ciclu de manifestări prestigioase de arte vizuale sugestiv intitulate «GORJFEST» 2017, care au inclus secțiuni de sculptură mică, fotografie şi grafică, în cadrul cărora au expus 28 de artiști din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Italia şi România, dar, care au inclus şi «Bursa Brâncuși», un proiect interesant care a constat în organizarea unei tabere internaționale de sculptură la care au participat anul acesta Eric Perjovschi și Alexei Vidrașco din Republica Moldova, ale căror lucrări au fost donate Oraşului Ţicleni sub forma unei colecții de artă. În acest sens, fiind o ediţie a artiștilor plastici din Republica Moldova și a invitaţilor săi, iar anul viitor fiind cea a românilor de pretutindeni, duminică, 8 octombrie 2017, în încheierea GORJFEST 2017, în faţa Casei orăşeneşti de cultură Ţicleni au fost amplasate două sculpturi foarte interesante sugestiv intitulate: «Împărăţia aurului negru» (Eric Perjovschi) şi «Puterea adevărului» (Alexei Vidrașco), din Republica Moldova, veritabile împliniri artistice. La manifestare au participat reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în frunte cu domnul director, prof. Ion Cepoi, dar, şi oficialităţile administraţiei judeţene reprezentate de către d-l prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, autorităţile administraţiei publice locale în frunte cu d-l primar, Constantin Radu, artişti plastici participanţi la ediţia din acest an, oameni de cultură din judeţ şi din Oraşul Ţicleni, cetăţeni care au apreciat bogăţia culturală a manifestării.
“Este pentru prima dată când se îndreaptă spre noi cultura Gorjului”
În cuvântul de deschidere, d-l director Ion Cepoi a subliniat că este foarte important să vedem legătura dintre modernism şi tradiţia noastră românească, iar acestea este “un moment important pentru cultura Gorjului şi a Oraşului Ţicleni, un moment dătător de speranţă pentru a realiza performanţe în artă, creaţii culturale semnificative, iar Oraşul Ţicleni merită acest «dar» al nostru! Vă dăruim aceste opere care de azi vă aparţin” a încheiat vorbitorul. La rândul său, Primarul Oraşului, d-l Constantin Radu, le-a mulţumit celor care s-au gândit să organizeze această manifestare la Ţicleni, subliniind că: “Este pentru prima dată când se îndreaptă spre noi cultura Gorjului. Suntem în judeţul lui Brâncuşi, deci, trebuie să ducem şi mai departe un mesaj al artei şi culturii! De aceea, vă propunem ca la anul, tabăra de sculptură să fie găzduită de Oraşul Ţicleni”, a încheiat cu emoţie edilul oraşului. A fost vernisat în continuare şi Salonul internaţional de artă mică şi fotografie, prilej cu care d-l prof. dr. Gheorghe Nichifor a precizat că mesajul artiştilor este întotdeauna o «lecţie de istorie» şi de viaţă, pentru a consolida soclul existenţei noastre ca popor! În acest sens: “Apreciem contribuţia artiştilor plastici la împlinirea acestui spaţiu cultural care este Gorjul! Nu este cazul să ne reprimăm cuvintele prin care să elogiem istoria noastră” a precizat cu inspiraţie omul de cultură şi demnitarul Gh. Nichifor. La rândul său, d-na Cristina Negreanu, directorul Centrului cultural Ţicleni a mulţumit pentru “ceea ce fac oamenii mari şi cu inimi mari”, arătând că în viitor, cele două sculpturi donate oraşului, vor fi aşezate fiecare pe câte un soclu de prezentare.
“Acest festival reflectă munca unor oameni cu dăruire şi chiar cu pasiune, rolul unor instituţii de prestigiu”
În continuare, le-au fost înmânate diplome artiştilor plastici care au onorat cu prezenţa lor prestigioasă, dar, nu în ultimul rând, ţinem să subliniem că am remarcat printre cei onoraţi cu diplomă şi pe «uriaşul» manifestării de la Ţicleni, elevul de clasa întâi, Dragoş Bogdan, de la Şcoala Gimnazială «Ecaterina Teodoroiu» din Târgu-Jiu, care, împreună cu mama sa, un cadru didactic respectat, a ţinut să ne spună că: “Eu, acum sunt mic, dar, vreau să fac artă cât mai bine”, afirmaţie pe care o probează printr-un volum de desene în creion intitulat: «Portretul văzut la şapte ani», o veritabilă bijuterie artistică de portrete «culese» din lume! În încheierea manifestării, d-l prof. Ion Cepoi a precizat că anul viitor se va derula un proiect în Comuna Ţânţăreni, prin dezvelirea unor sculpturi reprezentându-i pe Tudor Vladimirescu şi pe Mihai Eminescu! Nu putea lipsi din reportaj, neobositul şi talentatul artist plastic, Doru Dădălău, director al tuturor ediţiilor GORJFEST, care a ţinut să spună că “n-a fost deloc uşor să organizăm aceste 28 de ediţii ale GORFEST, implicând peste două sute de artişti din toată lumea, iar acest festival, pot spune că reflectă munca unor oameni cu dăruire şi chiar cu pasiune, rolul unor instituţii de prestigiu”, a menţionat domnia sa. Spre seară, participanţii la manifestarea de la Ţicleni au fost invitaţi la sărbătoarea persoanelor de vârsta a treia, din această localitate, care s-a desfăşurat în organizarea Primăriei şi a Consiliului Local ale Oraşului Ţicleni.
Profesor, Vasile GOGONEA Foto, Ionel Cilica-Deaconu
marți 10 octombrie, 2017