Nu se putea un generic mai fericit ales (ce-i drept, găsit nu de semnatarii acestor rânduri,
ci de consilierul președintelui Consiliului Județean Gorj, Ovidiu Popescu împreună cu scriitorul gorjean Vasile Vasiescu ….) pentru tradiționala întâlnire de primăvară a fiiilor Gorjului din toată țara. Timp de două zile, peste cincizeci de gorjeni de obârșie, stabiliți în București, în Timișoara sau în orice alt colț de Românie s-au întors, efectiv, acasă. Primiți cu pâine și cu sare, după tradiția binecunoscutei ospitalități gorjeneșți, aceștia au făcut un prim popas la Casa Artelor din comuna submontană Baia de Fier. Aici, neobositul gospodar, mereu tânărul academician profesor univ.dr. H.C. Gheorghe Mecu, prin truda proprie a reușit, cu contribuția prestigiosului artist plastic sculptorul Constantin Sinescu. La eveniment, slături de Fiii Gorjului din București și din Banat-Timișoara, au ținut să fie prezenți și să-și exprime recunoștința față de gestul marelui patriot român –l-am numit așa, fără teama de a greși pe dl. profesor Mecu – domnii: Ciprian Adrian Florescu, prefectul județului Gorj,Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Cosiliului Județean Gorj, Alexandru Păsărin, președintele Ligii Culturale „ Fiii Gorjului” – București, Sevastian Bălescu, președintele Asociației Culturale „ Fiii Gorjului în Banat”, viceprimarii comunelor Bumbești Pițic și Baia de Fier, alte personalități ale vieții culturale naționale, județene sau locale.
După momentul dezvelirii bustului Domnului Tudor din Vladimirii Gorjului interpreții Eugen Stan și Ella Enache au dat glas „Imnului lui Tudor” pe versurile poetului …Gheorghe Mecu !!!. Da, pentru că distinsul nostru Mecena este și un sensibil poet. Vom reveni, pe această temă, cât de curând, atât în ziarul ” Universul”, cât și în ” Universul Olteniei”. Manifestarea de la Baia de Fier, din curtea Casei Artelor s-a încheiat cu depunerea unei coroane de flori în memoria jertfei marelui pandur gorjean de către militarii Garnizoanei Tg Jiu.
După un spectaculos drum prin Oltenia de sub munte, pe traseul Baia de Fier –Novaci –Crasna-Mușetești-Bumbești Jiu, către seară fiii Gorjului au poposit la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Aici, oaspeților le-a fost explicat de către gazde – directorii Dumitru Hortopan (Muzeul Județean Gorj și muzeul gazdă), Ion Cepoi (Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj), Alexandru Bratu (Școala Populară de Arte Tg Jiu) rolul și rostul acestui amplu spațiu muzeal în aer liber, printre puținele de acest fel din țară, depășit doar de Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din București, Muzeul Național al Țăranului Român , tot din Capitală și Muzeul Satului din Sibiu. Adică acela de a conserva și păstra identitatea țăranului român la dimensiunile exacte ale satului tradițional, cu casele, cu obiectele, cu meșteșugurile, cu cântecele, jocurile și obiceiurile din strămoși lăsate, păstrate și-napoi la lume date…Și, ne place să credem că,
după cele văzute și auzite pe viu din gura sau ieșite din mâinile muncite dar dibace ale mai multor generații de meșteri populari prezenți într-o expoziție sui generis organizată în generosul spațiu muzeal amintit, vrednicii fiii ai Gorjului vor duce mai departe efortul conjugat de perpetuare, de păstrare și de promovare a tot ceea ce înseamnă artă populară tradițională, ferită de kitsch sau exagerare. Seara Gorjenească de socializare a continuat cu prezentări de reviste de cultură („Lumea Gorjenească” a lui Vasile Vasiescu fiind…în frunte !!! ), lansări de carte, culminând cu cântec, dans, joc și voie bună, prilej și de a degusta tradiționalele bucate gorjenești ori de bucătărie românească, bucate gătite la ceaun, la tuci, ori sfârăind pe grătare.
Totul gătit ecologic, fără aditivi sau chimicale și udat din beșug cu vestita țuică gorjenească, ori cu mai multe sortimente de vin … de la țară !!! Bucatele tradiționale și băuturile gorjenești s-au bucurat nu numai de aprecierile la superlativ ale fiilor de gorjeni reveniți, pentru scurt timp, la matca străbună, ci și de aprecierea invitaților ce au întreținut buna dispoție printr-un diversificat program artistic de excepție : Tavi Colen cu band-ul său, Ema de la Zu, Claudia Motea, Crina Linta, Ovidiu Popescu și, bineînțeles, Ansamblul Artistic Profesionist „ Doina Gorjului”,orchestra, corpul de balet și soliștii proprii și invitați. Aplauzele la scenă deschisă și ovațiile nu mai conteneau până târziu, în noapte.
A doua zi, dis-de dimineața, Câmpia Soarelui din comuna Padeș a răsunat de sunetele trompetelor fanfarei „Armonia” vestind începerea manifestărilor cultural-artistice evocatoare intitulate „ Imn Pentru Domnul Tudor – 196 de ani”.
După primirea oficialităților administrației publice județene și locale, a invitaților Ligii Culturale „ Fiii Gorjului” – București și Asociației Culturale „ Fiii Gorjului în Banat”, a celorlați invitați și în prezența unui numeros public, a fost intonat Imnul de Stat al României. Primarul comunei Padeș, dl. Antonie Serafim a rostit o alocuțiune de bun venit adresată oaspeților, invitaților și tuturor ce vor fi prezenți. După slujba de pomenire pentru Tudor și pandurii săi, oficiată de un sobor de preoți localnici, au rostit alocuțiuni evocatoare :
Ciprian Adrian Florescu- prefectul județului Gorj; ”; Gheorghe Nichifor – vice-președintele Consiliului Județean Gorj; Alexandru Păsărin – președintele Ligii Culturale „ Fiii Gorjului. După ceremonialul depunerii de coroane de flori , manifestările din Câmpia Soarelui s-au încheiat cu un moment literar – muzical evocator susținut de actorul Eugen Titu (Tudor Vladimirescu) și colegii săi de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”din Tg Jiu, de Codruța Florescu, de renumitul folkist Eugen Stan și de Ansamblul Artistic Profesionist „ Doina Gorjului” și invitații săi. Organizatorii manifestării desfășurate în Câmpia Padeșului au fost: Instituția Prefectului Județul Gorj,
Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Padeș în colaborare cu Ansamblul Artistic Profesionist „ Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă Tg Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Societatea Națională de Științe Istorice din România –filiala Gorj, Liga Culturală „ Fiii Gorjului” – București, Garnizoana Tg Jiu, Inspectoratul Județean de Poliție Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” , Parohia Padeș.
La Cula Glogoveanu din comuna cu același nume, în generosul spațiu în aer liber străjuit de arbori seculari a avut loc petrecerea de rămas bun, oferită de gazdele gorjene de acasă pentru cei care se vor întoarce la București, la Timișoara sau oriunde sunt vremelnic trăitori cu suflet de gorjean. O notă aparte dată acestei manifestări a constituit-o evocarea la superlativ a personalității fostului președinte al Consiliului Județean Gorj, prof.dr. Nicolae Mischie – prezent alături de distinsa-i soție,
reputatul medic Sanda Mischie, la această întâlnire a Fiilor Gorjului. Manifestare la care s-a implicat nu numai organizatoric, la superlativ, în toată perioada cât a condus administrația public a județului Gorj.
Scriitorul Nicolae Dragoș, glogovean de obârșie (dar trăitor vreme de ani buni în Capitală și membru activ al Ligii Culturale „ Fiii Gorjului” – București) ne-a făcut o imensă bucurie oferindu-ne, cu autograf, una dintre cele mai recente cărți de autor, volum intitulat „ PĂCATE LUMEȘTI sub BALDACHINUL CU POVEȘTI”, carte a cărei lectură promite a fi captivantă și despre care vom scrie cât de curând. Așa cum o vom face și despre Fiii Gorjului și activitățile organizate ori patronate de generozitatea acestora, oridecâte ori auzim sau primim vești la redacție. Așa cum vom scrie și despre Zilelele comunei Glogova, la care vom fi prezenți, răspunzând cu plăcere invitației lansate de osptalierul edil Gheorghe Alpredi, primarul comunei cu rezonanțe aparte în istoria Gorjului. Dar, pentru că spațiul tipografic este dușmanul de moarte al jurnalistului, nu vom încheia înainte de a mulțumi, încă o dată, soliștilor și orchestrei Ansamblului „ Doina Gorjului”, directorului Gheorghe Porumbel pentru spectacolul de rămas bun. Un rămas bun până la întâlnirea din toamnă, de la București !
Marius BECHERETE Ionel Cilica DEACONU