Direcţia de Sănătate Publică Gorj a organizat un simpozion cu tema „Depresia: Să vorbim!”, pentru a celebra Ziua Mondială a Sănătăţii, zi sărbătorită în întreaga lume pe data de 7 aprilie. Concomitent , în această perioadă se derulează o campanie de informare privind depresia. Simpozionul cu tema “Depresia: Să vorbim!” a avut loc la Centrul de Asistență Socială pentru Bătrâni “Magnolia” din Târgu-Jiu. În deschidere a vorbit Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj. Au urmat alocuţiuni ale autorităţilor publice locale şi ale reprezentanţilor din sistemul sanitar, după care medicul Laura Bîrdeanu, medic primar psihiatrie pediatrică, a prezentat un referat de specialitate.
De asemenea, în perioada 03 – 14 aprilie 2017, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Direcţia Publică de Protecţie Socială Târgu-Jiu, medicii de familie din judeţul Gorj, autorităţile publice locale din judeţ prin reţeaua de asistenţă medicală comunitară, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, desfăşoară activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Vor fi realizate acţiuni de informare în judeţul Gorj pe tema menţionată, în vederea sensibilizării populaţiei cu privire la recunoaşterea timpurie a simptomelor depresiei, asupra cauzelor şi consecinţelor acesteia, inclusiv suicidul, asupra disponibilităţii mijloacelor de prevenire şi tratament, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.
Depresia constituie o provocare extreme de serioasă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri). Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.
Una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei o reprezintă înţelegerea, pe deplin, de către populaţie, politicieni şi furnizorii de servicii medicale, atât a dramatismului acestei patologii, cât şi a beneficiilor depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an, a fost dedicată depresiei.
B.MARIUS
vineri 7 aprilie, 2017