Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 24 ianuarie, 2022

Una dintre emblemele muzicii populare românești, Rela Ciulei, cunoscută și ca lăutăreasă, a murit sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la vârsta de 83 de ani.

Cea supranumită sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului”, a cântat pe marile scene ale României și era soră cu marele violonist Victor Țambru, scrie presa locală.  Rela Ciulei s-a născut în anul 1938 la Telești, județul Gorj într-o familie de muzicanți. Tatăl său, Ioniță Țambru, fiind unul dintre cei mai renumiți lăutari din zonă.  În 1950, la vârsta de 12 ani, a obținut primul premiu la un festival al lăutarilor din Târgu Jiu unde a cântat o melodie veche de 60 de ani intitulată „Făcui o prostie și vreau să o mai fac”.

S-a căsătorit cu Nicolae Ciulei, un violonist din Brădiceni, cu taraful căruia a început să concureze cu celelalte vârfuri ale Gorjului: Frații Pițigoi, Taraful Genei Bârsan, Taraful Costică Dindiri și alții.  Din 2005 făcea parte din Taraful tradițional „Rapsozii Gorjului” al Școlii Populare de Artă, înființat de fratele său, Victor Țambu. În 2009 a participat la prima ediție a Festivalului Național de Interpretare „Lăutarul”, desfășurat la Drăgășani, județul Vâlcea,  unde taraful a fost distins cu Marele Premiu, iar Rela Ciulei a obținut Premiul I la secțiunea soliști vocali. A participat la numeroase ediții ale festivalului „Tarafuri și fanfare”, în 2007 la București, în 2009 în Dumbrava Sibiului, în 2010 la Suceava, în 2013 la București și în 2015 la Sibiu, Târgu Jiu și Craiova.

„Muzica lăutărească este viața mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Telești. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică și asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simțit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească. Chitara este aceeași la care cânt și acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni”, a relatat Rela Ciulei pentru Gazeta de Sud.

Alexandru Doru Şerban, cunoscutul etnolog al județului Gorj, a prezentat o istoriei a familiei Relei Ciulei: „Lăutari importanți au fost și în satul Telești, cel mai cunoscut din localitate fiind vioristul și solistul vocal Ioniţă Țambu (n. 1903 – d. noiembrie 1956), fiul lăutarului Constantin Țambu zis Umbreluță. Banda sa a fost alcătuită inițial din bracistul Gheorghe Falcoe, chitarista Elisabeta Trohonel și basistul Trifon Trohonel. Concomitent cu creșterea faimei lui Ioniţă Țambu a crescut și numărul membrilor formației, ajungând la unsprezece. Pe lângă componenții primei sale bande s-au alăturat lăutarii din Peștișani, iar în timp și cei cinci copii ai lui Ioniţă: solistele Aurelia și Anișoara Țambu și vioriștii Constantin, Ion și Victor Țambu. Ioniţă Țambu a cântat și cu vocea balade, iar la vioară jocuri și dansuri ca Ofițereasca, Hora-n două părți și Sârba lui Ioniţă. După moartea sa, conducerea bandei a fost preluată de fiul său, vioristul Constantin zis Tăin. Celălalt fiu al lui Ioniţă, vioristul Ion Țambu, s-a căsătorit la Brădiceni cu Maria. Aici și-a format propria formație, foarte vestită și apreciată în zonă. Aurelia Țambu zisă Rela (n. 1938), prima fiică a lui Ioniţă, a cântat la Brădiceni unde s-a căsătorit cu vioristul Nicolae Ciulei. Anișoara Țambru (n. 1944), fiica cea mică a lui Ioniţă, solistă și acordeonistă, a cântat alături de soțul ei Nicu Trohonel.

Mezinul familiei, vioristul Victor Țambu (n 1946), a ajuns unul dintre marii lăutari ai Gorjului. Acesta cântat în ansamblurile artistice „Doina Gorjului”, „Altița” și „Balada Jiului”. A înregistrat două CD-uri, un disc Electrecord cu 12 piese și a efectuat peste 30 imprimări radio. Are și patru compoziții proprii: Horă lui Victor Țambu, Sârba lui Ioniţă, Sârba minerilor și Rustenul din Telești. El a înființat Ansamblul „Rapsozii Gorjului” împreună cu alți soliști instrumentiști de la Şcoala Populară de Artă. Cu timpul ansamblul s-a desființat, iar formația a devenit Taraful tradițional „Rapsozii Gorjului”, condus de soții Nicu și Rela Ciulei din Brădiceni“.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace în Grădina Raiului!

Gigi BUȘE





Un răspuns la “Sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului”, vestitul rapsod popular, Rela Ciulei, a trecut în eternitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.