Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 29 noiembrie, 2021

Infanteria Marină Română împlinește anul acesta 135 de ani de la prima menționare oficială. În anul 1886, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucișătorului „ELISABETA”, era alcătuit din peste 180 de marinari și avea în compunere și 20 de infanteriști marini.

Conform Legii de organizare a Flotilei din 1886, s-au pus bazele pentru mărirea parcului de nave de luptă ale României. După dotarea marinei cu un nou crucișător „ELISABETA”, acesta  a fost pus sub comanda colonelului Vasile URSEANU având un echipaj format din 50 de fochiști/ mecanici, 50 de artileriști, 20 de infanteriști marini, 20 de timonieri, 20 de gabieri și 20 de torpilori.

În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei. La 24 ianuarie 1917, se înființa, în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare cu un efectiv de 720 de oameni cu misiunea de a apăra regiunea Chiliei Vechi. La începutul anului 1918, a participat alături de navele Flotei de Operațiuni Române, la ocuparea celor trei porturi din sudul Basarabiei: Ismail, Chilia Nouă și Vâlcov. Ulterior, apărea în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Române o nouă structură, Corpul Infanteriștilor Marinei, având în compunere Batalionul de Debarcare și Grupul Companiilor de Marș (primele elemente precursoare ale infanteriei marine), care avea ca zonă de responsabilitate Delta Dunării și litoralul maritim românesc.

După formarea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918, transformările produse în viața economică, militară și politică, s-au reflectat și în planul militar. După război, având în vedere importanța și complexitatea apărării litoralului și malurilor fluviului Dunărea, în perioada următoare, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat și și-au diversificat gama de misiuni. Încă din anul 1920, au fost luate primele măsuri organizatorice de constituire a unor unități și subunități destinate acestui scop. Astfel, la 11 martie 1920, au fost înființate Apărarea Fixă Maritimă și Apărarea Fixă Fluvială, subordonate direct Comandamentului Marinei Regale. În cadrul acestor structuri, erau organizate subunități de apărare sub apă, de infanterie-observare, transmisiuni și pionieri, dislocate în posturile de observare (supraveghere), de-a lungul litoralului și fluviului, întărite cu artilerie de calibru 101, 120 și 152 mm. În cadrul acestor structuri nou înființate apar 3 Companii de Infanterie și Observare dislocate la Sulina, Liman și Chilia, fiind destinate pentru observarea împotriva minelor și navelor de suprafață inamice, menținerea legăturii cu navele proprii, interzicerea infiltrării grupurilor de cercetare-diversiune și întârzierea acțiunilor inamicului până la sosirea forțelor principale.

În timpul stării de criză de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină și Divizionul de Artilerie de Coastă, s-a constituit Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata României. Cu un efectiv de 48 de ofițeri, 55 subofițeri și 2 250 de gradați și soldați, acesta avea atât misiuni de observare, supraveghere, apărare la litoral precum, cât şi misiuni specifice acestui gen de armă, debarcarea sau apărarea porturilor, prin companiile de debarcare.

La 1 mai 1941, prin Înaltul Decret Regal nr. 1527, Batalionul de Infanterie Marină s-a transformat în Regiment de Infanterie Marină, cu comandamentul la Brăila, cu un efectiv de 159 ofițeri, 198 subofițeri și 3653 soldați. În perioada 1941-1944, Regimentul de Infanterie Marină suferă mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice și militare prin reintegrarea Basarabiei la patria mamă și intrarea României în război.

Începând cu anul 1945, intervenția Comisiei Aliate de Control din România a determinat diminuarea infanteriei marine la 1000 de militari, iar pe parcursul decadelor următoare, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice și militare, fiind chiar desființată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forțelor Armate.

La data de 29 noiembrie 1971, a fost înființat Batalionul 307 Infanterie Marină, în subordinea Comandamentului Marinei Militare, prin desființarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Brăila. Această dată a devenit Ziua Infanteriei Marine Române. Prima garnizoană de dislocare a acestui batalion a fost în localitatea 2 Mai, județul Constanța.

În 1973, Batalionul 307 Infanterie Marină a fost redislocat la Babadag, județul Tulcea, într-o zonă extrem de propice desfășurării instrucției specifice, dislocării în zona de responsabilitate și executării misiunilor tactice încredințate.

Prin Decretul Prezidențial nr. 176 din 27 mai 1996, Batalionului 307 Infanterie Marină i-a fost acordat Drapelul de Luptă, iar la data de 01.06.2018, Batalionul 307 Infanterie Marină s-a transformat în Regimentul 307 Infanterie Marină „HERACLEEA”, în subordinea comandamentului Flotilei Fluviale. Acesta execută misiuni de descurajare și anihilare a acțiunilor teroriste în zona Deltei Dunării, zona lagunară și pe fluviu, de supraveghere și protecție a căilor de comunicații navale, misiuni de transport, participă la operații în sprijinul păcii (PSO), misiuni de căutare – salvare pe fluviu și pe mare, misiuni de monitorizare a zonei de responsabilitate, misiuni de asistență medicală primară în situații de urgențe civile, misiuni de limitare și înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situații de criză.

Cu acest prilej le urăm „La mulți ani” și le dorim multă sănătate, împliniri profesionale și personale tuturor infanteriștilor marini!

Col. (rtr.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

Un răspuns la “Anul acesta, la 29 noiembrie 2021, Infanteria Marină Română împlinește 135 de ani de la prima menționare oficială”

  1. La mulți ani cu sănătate și împliniri pe plan profesional și familial tuturor celor care au servit și servesc ȚARA în această frumoasă și dificilă specialitate militară de infanteriști marini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.