Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 28 noiembrie, 2021

Născut la 28 noiembrie 1949, în București, Corneliu Vadim TUDOR a fost un politician, publicist și scriitor român, care a deținut funcțiile de senator și europarlamentar și a fondat Partidul România Mare (PRM).

Copilărie și studii

Corneliu Vadim Tudor s-a născut în cartierul Rahova din București, la 28 noiembrie 1949. fiind al cincilea și ultimul copil al familiei Ilie și Eugenia TUDOR. A urmat cursurile Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, pe care le-a absolvit în 1967. În 1971 a obținut licența la Facultatea de Filosofie a Universității din București, cu o teză despre sociologia religiei, prima de acest fel, în România, după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1975 a satisfăcut serviciul militar și a urmat cursurile școlii de ofițeri în rezervă, absolvind-o cu gradul de sublocotenent. A fost doctor în istorie al Facultății din Craiova (2003).

Din 1972 a lucrat neîntrerupt în mass media. Între 1978-1979 a beneficiat de bursa premiului internațional Herder, care fusese acordată magistrului său, scriitorul Eugen Barbu, și a făcut studii de istorie la Viena, ca fiind un „student extraordinar”.

Activitate politică

Corneliu Vadim Tudor și-a început cariera politică odată cu crearea Partidului România Mare (PRM) la 20 iunie 1991, fiind membru fondator al acestei formațiuni politice, al cărei președinte a fost reales la 20 iulie 2013, în cadrul unui Congres desfășurat în Capitală.  

La 27 septembrie 1992, în urma scrutinului legislativ, Corneliu Vadim Tudor a fost ales senator în circumscripția electorală nr. 41 București. A fost secretar al Senatului, membru în grupul parlamentar „Partida Națională” (PN) și al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din partea PN (18 noiembrie 1993-23 octombrie 1995).  A fost reales senator, în cadrul aceleiași circumscripții, în urma alegerilor din noiembrie 1996. În cadrul acestei legislaturi a fost vicelider al Grupului Parlamentar al Partidului România Mare și membru în Comisia pentru politică externă.  În urma alegerilor legislative din 26 noiembrie 2000, a obținut un nou mandat de senator. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului România Mare, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg (până în decembrie 2002). Senator de București și între 2004-2008, când a ocupat funcțiile de vicepreședinte al Senatului și de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și al Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (din martie 2006). Corneliu Vadim Tudor a fost ales europarlamentar pe listele PRM în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. În Parlamentul European, în legislatura 2009-2014, a făcut parte din Comisia pentru cultură și educație (16 iulie 2009-18 ianuarie 2012 și 19 ianuarie 2012-30 iunie 2014), din delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE) (16 septembrie 2009-30 iunie 2014).

La 15 iunie 2013, Corneliu Vadim Tudor, a fost exclus din PRM și înlocuit cu Gheorghe Funar, dar Magistrații Tribunalului București au decis însă ca europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor să fie repus în funcția de președinte al Partidului România Mare.

A fost inițiatorul și finanțatorul programului umanitar săptămânal, „Cina Creștină”, dedicat oamenilor săraci și în vârstă. A oferit sprijin financiar unui mare număr de biserici, școli, muzee, situri arheologice, și a oferit premii și donații unui important număr de copii și studenți. A fost un bine cunoscut iubitor și protector al animalelor.

Corneliu Vadim Tudor a candidat la președinția României, la fiecare alegere, începând cu anul 1996 până în 2014. Cea mai bună clasare a fost în anul 2000 când a participat în turul doi alături de Ion Iliescu care a devenit președinte.

Publicistica

Poet și publicist, a debutat la Radio, în mai 1965, cu o poezie citită în cadrul Cenaclului „George Călinescu”. Autor al unor volume de poezie și proză, printre care: „Poezii” (1977), „Epistole vieneze” (1979), „Poeme de dragoste, ură și speranță” (1981), „Idealuri” (1983), „Saturnalii” (1983), „Istorie și civilizație” (1983), „Mândria de a fi români” (1985), „Miracole” (antologie în colecția „Cele mai frumoase poezii”, 1986), „Jurnal de vacanță” (1996), „Poems”, lucrare tradusă în șapte limbi, tipărită la Torino, Italia (1998). În 2010 și-a lansat volumele „Europa Creștină” și „Artificii”. La aceste opere literare se adaugă numeroase poezii, eseuri, scenarii de film, piese de teatru, reportaje și cronici literare.  

Și-a început activitatea profesională în redacțiile publicațiilor România liberă și Magazin (1972 – 1975), apoi la Agenția Națională de Presă AGERPRES (decembrie 1975 – decembrie 1989). După decembrie 1989 Corneliu Vadim Tudor a înființat revistele „România Mare” și „Săptămîna”, în care a continuat politica revistei scriitorului Eugen Barbu, unele din pamfletele sale erau semnate cu pseudonimul Alcibiade, precum și Editura Fundației „România Mare”.

A publicat 14 volume de poezie și proză, unul din ele, intitulat „Saturnalii”, fiind interzis și retras de pe piață în anul 1984, scriitorul fiind interzis de două ori de regimul comunist.

Este autorul a patru scenarii pentru teatru radiofonic și a debutat pe scena spectacolelor de teatru la Teatrul Tănase, în 5 decembrie 1989, cu comedia „Toată lumea se pricepe la fotbal”. A scris, împreună cu Sergiu Nicolaescu, un foarte bun prieten al Tribunului, scenariul filmului „Triunghiul morții“, regizat de celebrul actor.

Deși a avut o memorie extraordinară, „de elefant” și o cultură vastă, a fost cunoscut mai mult prin izbucnirile sale temperamentale, atât în publicații, cât și în aparițiile sale pe scena publică, considerate ca având caracter necivilizat, naționalist și xenofob, combinate cu retorica sa de politică dură și atacuri la persoană, pentru că acestea „dădeau bine la televizor” și în publicațiile de scandal.

Distincții

A fost distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2004). În 2007 a primit Medalia de Bronz a Vaticanului, înmânată de Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea.  A primit Marea Medalie de Aur a Academiei Mondiale „Albert Schweitzer”. Brevetul care însoțește distincția este semnată de academicianul polonez Kazimierz Imieliński, președintele Academiei, de doamna Rhena Schweitzer-Miller, fiica ilustrului savant, și de 4 laureați ai Premiului Nobel. A fost membru corespondent al celui mai prestigios forum cultural-științific al instituției papale: Academia Tiberiană. A fost distins cu Diplomele și Medaliile de Aur „Omul anului 2000” și „Omul anului 2004”, decernate de Institutul Biografic American. A fost membru al „Colegiului de Consilieri pentru Cercetare” al Institutului Biografic American.  I s-a conferit titlul de „Distins intelectual al Secolului 20” de către Centrul Internațional Biografic din Cambridge, Anglia.

Decesul

Corneliu Vadim Tudor a murit la 14 septembrie 2015, la numai 65 de ani, în Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, unde a fost transportat după ce i se făcuse rău din cauza unui edem pulmonar. Starea lui s-a agravat după internare: se pare că a suferit un infarct miocardic și decesul a fost înregistrat la ora 18:30.

„Tribunul” suferea de diabet, dar s-a încăpățânat să nu țină tratamentul specific acestei boli. Cel puțin așa a afirmat academicianul Mircea Ifrim într-un interviu acordat pentru DC News. „Moartea lui Corneliu Vadim Tudor a fost un fenomen natural, adică de așteptat, pentru că el nu dorea să țină regimul respectiv având diabet. Cum era de așteptat, diabetul i-a atacat vasele. Atacând vasele, a ajuns la Spitalul Militar. Corneliu Vadim Tudor era foarte încăpățânat, un mare om de cultură, incontestabil, un talent, dar aici a făcut o greșeală pentru că nu a ținut cont de ce trebuia să facă”, a declarat academicianul Mircea Ifrim.

Lui îi plăceau foarte mult trandafirii, era floarea lui preferată. Întotdeauna când voia să facă cadou, lua trandafiri. L-am înmormântat cu un trandafir, întotdeauna purta un trandafir la haină…”, a spus Doina Tudor, soția sa.

Politicianul a fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Ghencea civil, din București, lângă mama sa. Eternă amintire!

Gigi BUȘE

Un răspuns la “La 28 noiembrie 2021 se împlinesc 73 de ani de la nașterea lui Corneliu Vadim TUDOR, zis „Tribunul””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.