Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 24 noiembrie, 2021

 Deputatul PSD Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății, a declarat, marți, că accesul pacienților la tratamentul în ambulatoriu trebuie să fie mult mai facil, astfel ca oamenii să nu se mai trateze cu medicamente pe care și le cumpără singuri, fără să fie prescrise de medic.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 260241851_619828549442965_7210392772175974966_n-1024x533.jpg

El a adăugat că pregătirile pentru valul 5 al pandemiei trebuie să înceapă imediat. Rafila a vorbit despre dezvoltarea serviciilor de asistență medicală în ambulatoriu. „Trebuie să avem discuții foarte clare, să ne ajute medicii de familie, tratamentul trebuie administrat corect, în ambulatoriu. Accesul pacienților în ambulatoriu ar trebui să fie mult mai facil, pentru că oamenii se tratează acasă și își fac rost de medicamente. Asta ne-a dus la numărul mare de decese. Tratamentul trebuie să fie prescris de medicii de familie sau medicul specialist. Medicația de acasă fie e prescrisă neconform, fie nu e prescrisă de nimeni și oamenii își fac rost și se tratează singuri. Astea sunt cele mai grave situații care duc la mortalitatea incredibilă – am fost pe primul loc la decese raportat la populație, iar asta nu e întâmplător. Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a declarat Rafila. El a spus că trebuie încurajată testarea, iar accesul la testare să fie mai ușor. Rafila a făcut referire la situația din mediul rural, unde nu ai unde să te testezi. Alexandru Rafila a avertizat și că o problemă în perioada următoare este apariția virusurilor gripale. „Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă îl vom evita, dar trebuie să fie unul cu amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a anunțat că spitalele au 10 zile la dispoziție să se hotărască dacă vor trata sau nu pacienți exclusiv COVID-19. De asemenea, acesta a precizat că este important să se înceapă pregătirea pentru valul 5. În prezent, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu are pe stoc 126 de flacoane de Remdesivir și 16 flacoane de Tocilizumabum, medicamente folosite în tratamentul pacienților cu forme severe de boală COVID-19.  „Săptămânal, se transmite către Ministerul Sănătății situația pacienților aflați pe tratament cu aceste medicamente, dar și informații la zi, legate de numărul de flacoane aflate în stocul unității spitalicești. Ministerul Sănătății, în baza acestor raportări ale unităților medicale din întreaga țară, repartizează aceste medicamente, din rezerva de care dispune. De asemenea, la SJU Târgu-Jiu există și 15.545 de comprimate de Favipiravir”, a anunțat Spitalul Județean de Urgență. Spitalul are pe stoc și 69 de flacoane de anticorpi monoclonali. Medicația ajută pacienții infectați și care sunt la debutul bolii să nu mai dezvolte forme severe. Până acum, la SJU Târgu-Jiu, patru pacienți au beneficiat de terapia cu anticorpi monoclonali și nu au dezvoltat o formă gravă a bolii. În ultimele 24 de ore, în Gorj s-au înregistrat 17 cazuri de coronavirus. Județul se află în scenariul verde, cu doar trei localități unde rata de infectare depășește trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori, respectiv Dănciulești, Peștișani și Polovragi.

MARIUS BECHERETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.