Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 24 noiembrie, 2021

Miniștrii propuși să facă parte din Guvernul Nicolae Ciucă sunt audiați astăzi, 24 noiembrie 2021, în comisiile parlamentare de specialitate, începând cu ora 10.00. În urma audierilor, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Mâine urmează să aibă loc votul de învestire a Cabinetului Ciucă în Parlamentul României care va avea 20 de ministere.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marți, 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL – PSD – UDMR și programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Conform prevederilor regulamentare, fiecare candidat pentru funcția de ministru va fi audiat, în ședință comună a comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. Fiecare dintre ei are alocate 45 de minute în comisii. Audierile urmează să se încheie după ora 17:00. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Joi urmează să fie dat votul de învestitură.

Audierile au început la ora 10.00, cu Lucian Romașcanu la Cultură, ce a primit aviz pozitiv (5 voturi pentru, 3 împotrivă, 1 abținere). Adrian Chesnoiu la Agricultură, care a primit aviz pozitiv (25 de voturi pentru, 6 împotrivă, 0 abțineri). În timpul audierii, Adrian Chesnoiu a spus că „totul crește din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem”. Eduard Novak la Sport, a primit și el aviz pozitiv (17 voturi pentru, 5 împotrivă, 3 abțineri).

La ora 11:00 au început audierilor miniștrilor propuși pentru Justiție – Cătălin Predoiu, care a primit aviz pozitiv, Finanțe – Adrian Câciu, a primit aviz pozitiv (34 de voturi pentru, 7 împotrivă, 1 abținere), Educație – Sorin Cîmpeanu, care a primit aviz favorabil (29 voturi pentru, 3 împotrivă). Cîmpeanu a susținut în fața comisiei că România trebuie să adopte o nouă lege a educației. „Principala problemă implică echitatea: implică accesul la educație pentru comunitatea rromă și nu numai. Este nevoie de o nouă lege a educației naționale, de săptămâna viitoare”, a spus Cîmpeanu, și Dezvoltare – Cseke Attila, care a primit aviz pozitiv (34 voturi pentru, 6 împotrivă).

La ora 12.00 au început audierile lui Florin Roman la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a primit aviz pozitiv, Sorin Grindeanu (Transporturi), a primit aviz pozitiv (24 voturi pentru, 9 împotrivă, 0 abțineri), Dan Vîlceanu (Fonduri Europene) a primit aviz pozitiv (17 voturi pentru, 8 împotrivă, 1 abținere) și Alexandru Rafila (Sănătate) ce a primit aviz pozitiv (26 voturi pentru, 6 împotrivă).  

La ora 12.45 au început audierile lui Bogdan Aurescu (Externe), Barna Tanczos (Mediu) și Virgil Popescu (Energie) ce a primit aviz pozitiv (39 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere).   

Urmează o pauză, după audierile de la ora 12:45, iar următoarele audieri vor începe la 16:30. Miniștrii audiați până acum au primit toți aviz pozitiv.

Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.