Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 18 noiembrie, 2021

Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, din cauza unei pneumonii. Artistul era internat în spital de duminică. Starea sa s-a înrăutățit, iar artistul a decedat joi, 18 noiembrie 2021. Artistul locuia în localitatea Bârzava, județul Arad, iar în ultimul an starea lui de sănătate se deteriorase.

 Benone Sinulescu s-a născut la data de 24 mai 1937 în Comuna Siriu, județul Buzău, într-o familie, într-o familie în care și vorba bună, dar și chelfăneala își găseau locul. Calitățile vocale i-au fost descoperite de dascălul școlii primare din Pleșcoi – Buzău, dar dragostea de cântec o avea…pur și simplu, o avea de undeva, poate de la tatăl său, cântăreț la strană, poate de la țăranii satului, poate de la femeia aceea care, ducându-și vacile la păscut, doinea a dor și jale.

A urmat cursurile Școlii Speciale de Muzică din București, unde a avut-o profesor pe celebra Maria Tănase, și s-a remarcat printre vocile acelei perioade, voci care au rămas ca mărturie a calității artei cântului popular: Victoria Darvai, Natalia Șerbănescu și mulți alții. În creațiile sale, Benone Sinulescu a adoptat elemente ancestrale definitorii ale spațiului mitic românesc. Benone Sinulescu a încântat generații de iubitori de muzică populară de-a lungul unei cariere de peste o jumătate de secol. A urcat pe aceeași scenă cu Maria Tănase și a colaborat de-a lungul timpului cu artiști cunoscuți, de la Irina Loghin la trupa etno-dance „Ro-Mania”. Milioane de români au fost cuceriți de muzica lui, dar și datorită firii sale optimiste, în ciuda faptului că în viața personală a mai avut parte de momente dificile. Primele înregistrări radio nu au întârziat să apară. În anul 1956 a înregistrat „Străina mamei, străină”, „La Lenuța sub cerdac” și „În munții Buzăului”. Avea doar 18 ani.

Cele mai mari succese le-a repurtat cu ansamblul „Ciocârlia”. Concerte susținute în fața a sute de mii de oameni, pe stadioane pline sau în săli arhipline sunt momente pe care cu greu le putem uita. Simpatia de care se bucura „Nea Beni” era de nedescris. Oamenii îl așteptau ca pe pâinea caldă să vină în orașul lor.

„Nea Beni” vorbea fără ocolișuri și despre experiențele avute în timpul regimului comunist când era chemat să cânte și să încânte urechile președinților vremii. A cântat în fața lui Hrusciov, a lui Brejnev, a lui Klaus al Austriei, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu, și mulți alții. De asemenea a fost invitat să cânte și în Coreea comunistă la aniversarea a 80 de ani pe care îi împlinea președintele Kim Ir Sen. Spectacolul s-a ținut în sala celebrului teatru „Man Su De” din Phenian în cadrul căruia a cântat și în limba coreeană un cântec dedicat mamei lui Kim Ir Sen precum și alte cântece din folclorul nostru. Succesul a fost atât de mare încât maestrul avea și 3-4 apariții în emisiunile televiziunii coreene.  Cântecul care l-a impresionat pe Ceaușescu, „Radu Mamii”, a fost nevoit să-l cânte de nenumărate ori la recepțiile oferite de fostul dictator. „Nea Beni” ținea să precizeze: „Pentru cei care nu știu, „Radu mamii” are foarte multe strofe, pe care Ceaușescu le știa. Varianta cunoscută de marele public era cu mult mai scurtă”. De câte ori era invitat la vreo recepție era sfătuit să pregătească un repertoriu amplu în care să cuprindă atât cântece mai vechi, cât și mai noi.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”, prin  decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.  Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. Tot el i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Benone Sinulescu, va rămâne în amintirea mea și a contemporanilor săi un nume ce se confunda întotdeauna cu voia bună, profesionalismul și modestia.

Deplângem cu durere dispariția îndrăgitului artist Benone Sinulescu căruia îi dorim ca Bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în liniște și pace în Grădina Raiului și suntem alături de familia îndurerată, căreia îi transmitem „sincere condoleanțe”. „Drum lin la stele, Benone Sinulescu!”

Col. (rtr.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj





Un răspuns la “Lumea artistică este în doliu! Celebrul interpret de muzică populară Benone Sinulescu a murit joi,18 noiembrie 2021, la vârsta de 84 de ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.