Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 2 noiembrie, 2021

Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, cel mai longeviv festival din România,  aflat la cea de a 54-a ediție, s-a desfășurat în perioada 21-23 octombrie 2021, în superba ambianță a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, sub patronajul Comisie Naționale a României pentru UNESCO și având ca temă CELEBRĂM TINEREȚEA ROMANȚEI.   

Ediția a 54-a a „Crizantemei de aur” a fost organizată de Primăria și Consiliul Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” – gazda evenimentului autumnal, sub onorantul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și cu sprijinul colaboratorilor: Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște (direcția artistică). Co-producătorul TVR merită din plin toate aprecierile pentru efortul de a transmite integral în direct cele trei seri de festival, spre bucuria a milioane de români. Iar partenerul media Radio România a asigurat o promovare de excepție a festivalului.

Organizatorii au pus ediția din acest an sub semnul omagierii marilor poeți Vasile Alecsandri (200 de ani de la naștere), George Coșbuc (155 de ani de la naștere) și Octavian Goga (de asemenea, 140 de ani de la naștere), prilej de lansare a antologiei „Dorurile mele”, realizate de neobositul interpret Gheorghe Sărac. Și, așa cum se precizează în caietul-program, evenimentul s-a realizat cu sprijinul Fundației „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației ilustrului compozitor de romanțe Henry Mălineanu, precum și omagierii compozitorilor Ionel Fernic și Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere), Temistocle Popa și Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naștere).

La Concursul de Interpretare, juriul alcătuit din:

– Eugen Doga, compozitor, artist al poporului, maestru emerit al artei, academician – Președintele de onoare al Juriului;

– Daniela Vlădescu – managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanţa;

– Antoniu Zamfir – managerul Operei Române Craiova;

– Matilda Pascal Cojocăriţa – interpret de romanțe, directorul ansamblului „Dor românesc” de la Bistrița;

– Paul Surugiu – interpret de muzică ușoară și romanțe, actor și realizatorul emisiunii „Drag de România mea” la TVR 2;

– Mihai Irimia – artist liric, director artistic al Operei din Brașov;

– Ileana Vieru – interpretă de romanțe, realizator de emisiuni la Radio România „Antena Satelor”;

– Alina Mavrodin Vasiliu – interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, a acordat următoarele premii:

Trofeul „Crizantema de aur” – Cristina Bugnar (Bistrița)
Premiul I – Anișoara Bragari Moroșanu (Chișinău)
Premiul al II-lea – Darius Divian Iordănescu (Timișoara)
Premiul al III-lea – Liliana Neciu (Cluj)
Premiul special „Ioana Radu” – Anișoara Popescu (Craiova)
Premiul „Tinerețea Romanței” – Elena Dragomir (Târgoviște)
Premiul „Cetatea Romanței” – Petruț Richard Dorobanțu (Pucioasa)
Premiul „Romanța ne unește” – Valentin Borșu (Diaspora – Canada)

2. La Concursul de Creație, juriul alcătuit din:

– Viorel Gavrilă – compozitor, membru UCMR, vicepreședinte UCMR-ADA, Președintele Juriului;

– Mircea Drăgan, Nicolae Caragia, Adrian Romcescu – compozitori, membri UCMR;

– Svetlana Bivol – muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova; – – Marian Stârcea – compozitor, director artistic al Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău;

– Petre Neamțu – compozitor, dirijorul orchestrei „Folclor” a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău;

– George Coandă – poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a acordat următoarele premii:

Trofeul „Crizantema de aur” – Horia Făgărășanu (Timișoara)
Premiul I – Adrian Beldiman (Chișinău)
Premiul al II-lea – Camelia Florescu (București, dar născută la Craiova)
Premiul al III-lea – Octavian Coteț (Chișinău)
Premiul special „Ionel Fernic” – Petre Marcel Vârlan (Brașov)
Premiul special „Romanța ne unește” – Viorel Covaci (București)
Premiul special „Cetatea Romanței” – Bela Andrași (Lupeni)
Premiul special „Tinerețea Romanței” – Marcel Iorga (Vaslui)
Premiul special „Henry Mălineanu” – Dumitru Caulea (Cernăuți).

 La această ediție a participat pentru prima dată și ca solistă de romanțe, doamna Camelia Florescu din București, dar născută la Craiova în ziua de 21 noiembrie 1964. Debutul a fost unul frumos pentru că a obținut premiul al II-lea la secțiunea Creație. Este solistă de muzică pop-rock, iar din anul 2021, și de romanță, compozitor și textier, poetă, om de afaceri și ghid național, realizatoarea emisiunii „SENS GIRATORIU” la Radio ProDiaspora din București. Are în repertoriu peste 1000 de piese atât din cel internațional, cât și din cel românesc. Abordează cu ușurință piese de dans, de petrecere și, uneori, de folclor românesc. De asemenea, cântă în limbile română, arabă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, sârbă, spaniolă, turcă. Omul care a determinat-o să cânte și romanță a fost chiar directorul artistic al Festivalului „Crizantema de aur” din Târgoviște și interpretă de romanțe, doamna Alina Mavrodin Vasiliu. Ca textier, doamna Camelia Florescu, s-a mai bucurat de două succese la acest festival. Premiul I – „Iubind ca o vindecare” – compozitor Adrian Beldiman, interpretare Silvia Goncear din Chișinău și „Premiul Special Cetatea Romanței”, compozitor Bela Andrași, interpretare Alina Huțu din Botoșani.

Îi doresc succes în tot ceea ce face artistei Camelia Florescu, iar repertoriul său, de acum înainte, să cuprindă și romanțe.

Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.