Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 18 octombrie, 2021

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a anunțat că pe 15 octombrie 2021 a avut loc proba scrisă a concursului național pentru ocuparea funcției de director sau director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar.

La Gorj locul desfășurării probei fiind Școala Gimnazială ,,Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu, atât în sala de sport, cât și în patru clase ale unității de învățământ. ,,În județul Gorj, dintr-un total de 215 înscriși, 2 candidați au fost amânați pentru data de 28 octombrie (etapa specială), 11 candidați au absentat, 1 candidat s-a retras din concurs, iar 88 de candidați au fost respinși. 115 candidați au fost declarați admiși, aceștia obținând peste nota 7. Cea mai mare notă a concursului a fost obținută de un singur candidat și a fost 9,00. Procentul de promovabilitate la proba scrisă este 56,65%”, a anunțat IȘJ Gorj.

Concursul pentru posturile vacante de directori de școli, la care s-au înscris 215 candidați, i-a pus la grea încercare pe cei care își doreau să ocupe o funcție de conducere la cârma școlilor gorjene. Mai exact, aproape jumătate dintre candidați nu au promovat după ce, la testul grilă, nu au știut să răspundă la întrebările de logică aflate în chestionare, deși aveau trei sau patru variante de răspuns. Potrivit candidaților, o mare parte dintre directorii în funcții nu au știut care este asemănarea dintre lingură și cuțit ori dintre catalog și carnetul de note, iar la matematică majoritatea au fost varză.  „Găsiți o legătură între cuvintele caiet și cretă, radieră sau creion”. Sau … ,,Prin ce se aseamănă un învățător și un profesor?” Sau… ,,Care este rezultatul adunării următoare <4874 + 4510>?”. Acestea sunt o parte dintre întrebări, dar cea mai controversată a fost cea privind asemănarea dintre lingură și cuțit. Interesant este că toți candidații au avut la dispoziție patru variante de răspuns. Aceștia erau obligați să aleagă răspunsul care descrie cel mai bine asemănările dintre cuțit și lingură: a) au forme diferite b) cuțitul este mai periculos decât lingura c) amândouă cântăresc mai puțin de un kilogram d) amândouă sunt folosite pentru a mânca Răspunsul corect era d). De remarcat că răspunsurile „a” și „b” nu reprezintă asemănări. În același timp, răspunsul „c” este adevărat, dar nu reprezintă cea mai importantă asemănare dintre cuțit și lingură. Nu aici s-au terminat întrebările „capcană”. Candidații pentru postul de director au fost nevoiți să spună și prin ce se aseamănă învățătorul și profesorul. De asemenea, prin ce se aseamănă catalogul și carnetul de note sau prin ce se aseamănă manualul și culegerea.

Aceste întrebări cred că au fost luate de la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VII-a!!!

Gigi BUȘE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.